Vad är gabardin?

gabardin har länge varit ett tyg val som kommer att tänka på när ordningen för dagen är hållbarhet och stil. Här är några historiska bakgrunden om skapandet av gabardin, hur den tillverkas, och några av de vanligaste användningsområdena för tyget.

Thomas Burberry skapade gabardin under senare delen av 19th century. Som grundare av Burberry hus mode i Basingstoke, var tanken att skapa en mångsidig tyg blandning som skulle hålla sig väl till en hel del slitage. Burberry drog sin inspiration och namn på sin nya tyg från gaberdina av medeltiden. Gabardina var lösa och långa kläder som bärs utanpå byxor och blusar. Vanligtvis används tiggare dem för extra skydd mot väder och vind. Ofta var bundna av gabardina runt midjan.

För att skapa sitt nya material, kom Burberry upp med ett tätt vävt tyg som vilade tungt på kamgarn ull. Den väva av kamgarn ull var relativt slät på ena sidan, och hade en räfflad utseende på andra sidan. Ur den vävning, vilket gjorde gabardin en twill tyg.

Burberry använt den nya tyget för att producera flera plagg som uppmärksammades av allmänheten snabbt. Twill kostymer och byxor blev favoriter med män, liksom hustrur och huset personal som ansvarar för att se färgerna kvar i topptrim hela tiden. Gabardin har en tendens att hålla sin form och inte rynka alltför lätt, som var ett stort plus för alla som måste hålla upp garderoben.

Med tiden blev gabardin blandar populär, lägga bomull och syntetiska fibrer i mixen av tyget. Tillsats av fibrer än ull bidragit till att skapa en hög glans tyg som fortfarande fungerade bra som twill. Den sheen gjort gabardin perfekt för att skapa mode för kvinnor såväl som män. Tillsammans med kostymer och byxor för män, blev gabardin ett populärt val för kvinnors kjolar och matchande kavajer, byxor och pantsuits. Överrockar för båda könen är en annan varaktig användning av gabardin idag.

Beroende på vilka fibrer som ingår i gabardin, kan några av de plagg som produceras i dag rengöras med en lätt cykel på brickan, och låg värme inställning på tork. Samma plagg gör bra med handtvätt. Men gabardin blandningar som är starkt beroende av kamgarn ull kräver kemtvätt för att undvika krympning och en generell uppdelning av materialets förmåga att hålla sin form. I båda fallen ett varmt strykjärn inställt på en låg temperatur är det vanligtvis fint för snabb press, men försiktighet bör iakttas för att inte använda för mycket värme, som det kommer ärr tyget permanent.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.