Vad är en ljuslåda?

en ljuslåda är ett verktyg för konstnärer. Den består av en bakgrundsbelyst bit plexiglas eller frostat glas. Många bildkonstnärer användning ljuslådor i sitt dagliga arbete för saker som att titta på fotografier och spårning. Art leverera butiker säljer olika ljuslådor, och det är också relativt lätt att göra en ljuslåda hemma, för människor som behöver farkoster en anpassad version. Ett annat ord för en ljuslåda är ett lätt bord. När det gäller ett ljusbord, är boxen monteras på justerbara ben och ett vridbart, vilket skapar en stor bakgrundsbelyst arbetsyta som kan vridas till olika vinklar för bästa komfort. Storlek och konstruktion varierar. Ett ljusbord kan göras mindre med en lätt aluminiumram så att den är bärbar, eller det kan vara ganska stort med en tung träram, avsedda för stationärt arbete.

Vanligtvis en ljuslåda skiljer sig från ett ljusbord eftersom det är mycket mer portabel och den saknar ben. I vissa fall kan en ljuslåda bli mycket stor, vilket gör det tekniskt svårt att röra sig, medan det i andra fall en ljuslåda kan vara uppbyggda kring en lätt portfölj eller tablett så att den lätt ska flyttas från plats till plats. En ljuslåda tenderar att vara betydligt billigare än ett ljusbord, eftersom det inte har ett komplext ben.

Placeringen av lamporna i en ljuslåda är mycket viktigt. Målet är att uppnå jämn, skarp belysning utan oroshärdar. Diffusorer och många ljus används ofta för att uppnå detta. Det glas eller plexiglas är vanligen fogged eller skuggade att minska bländning från belysning underifrån. Hela monteringen av ljuslåda är inneslutet i en stabil ram, som ofta funktioner lådor eller divots för förvaring av verktyg. Att göra en ljuslåda på hemmaplan blir en artist måste kunna bygga en ram för att hålla plexiglas i. Metal tavelramar fungerar förvånansvärt bra för detta ändamål, så länge som artist kan montera benen på dem så att plexiglaset kommer att höjas. Nästa, en bank med ljus för att gå bakom plexiglas måste ordnas, och sidorna bör installeras för att förhindra att ljus blöder. Lamporna kan förankras i ett robust underlag såsom plywood för att göra ljuslåda lös.

Termen "ljuslåda" används också av fotografer för att hänvisa till en liten, egenbyggda box för fotografering av objekt under kontrollerade ljusförhållanden. Ljuslådor används av professionella fotografer för att skapa rena, kontrollerade miljöer som kan bli oändligt manipuleras. Olika bakgrunder kan användas i en ljuslåda för specifika effekter, och belysning kan ändras för varierande utseende. För makrofotografering är en ljuslåda ett viktigt verktyg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.