Vad är en Dyebath?

En dyebath är en behållare som är fylld med färgämne för färgning av textilier. Dyebaths kommer i olika former och storlekar, och de kan användas för ett sortiment av textilier, från ull till vissa syntetmaterial. Många hem crafters vilja jobba med dyebaths eftersom det ger dem mer kontroll över färgen på deras textilprodukter, och det ger dem möjlighet att skapa egna färger för speciella önskemål.

Människor har varit färgning av textilier för tusentals år , med en mängd olika pigment material. Vissa källor av pigment var historiskt otroligt sällsynt, lila, till exempel, var en mycket utmanande färg för romarna, vilket förklarar varför endast vissa personer har rätt att bära den. Färger kan utvinnas ur olika växter och andra naturliga produkter, allt från snäckor till svamp. Moderna preparat bad kan fyllas med naturliga färgämnen eller syntet, många företag gör en rad syntetiska produkter som är avsedda att vara extremt colorfast. Någon form av behållare kan användas som en dyebath, beroende på typ inblandade färgämnen, allt från plast baljor till metall kar. Att använda en dyebath, konsthantverkare typiskt förbereda den produkt som skall färgas först. När det gäller ull, till exempel, kommer ullen att kammad och kardad till Hanks, och i vissa fall har personer kan använda spunnen ull. Vidare skall färgen vara beredd. Om någon använder ett kommersiellt färg, kan färgen blandas med vatten och andra ämnen enligt anvisningarna, naturliga färgämnen kräver normalt en lång matlagning och stöpning process, och några erfarenheter från de Dyer. När den dyebath har förberetts, kan materialet doppas i det. Textilmaterial blötläggas olika mängder tid i dyebath, beroende på vilken färg du vill mättad och typ av textil, och de kan röras i badet för att säkerställa en jämn spridning av färg. Det är inte heller ovanligt att sjuda dyebaths som textilier färgas. När färgning är klar kan textil köras genom ett renoveringsobjekt bad, om så önskas, och sedan hängas på tork.

Arbeta med färger hemma kan öppna en helt ny värld av textilier. Vissa människor får göra sina egna färger med naturliga produkter som de samlar in, men för mindre ambitiösa konsthantverkare, ett stort utbud av kommersiella färger finns tillgängliga. Du kan hitta färgningsprocessen roligt, och eftersom du blir mer erfaren, kan du experimentera med mönster och andra färgning trick. Hand-färgade produkter tenderar att vara populära gåvor, och det finns också en stor marknad för dessa produkter, framför allt i samhällen där värdet hantverksmässiga arbetet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.