Vad är bomull?

Bomull är en naturfiber som skördats från bomull anläggningen. Bomull är en av de äldsta fibrerna under mänsklig odling, med spår av bomull över 7000 år gammal tillbaka från arkeologiska utgrävningar. Bomull är också en av de mest använda naturliga fibrer som finns i dag, med konsumenter från alla klasser och nationer att bära och använda bomull i en mängd olika tillämpningar. Tusentals hektar globalt ägnas åt produktion av bomull, vare sig det nya värld bomull, med längre, mjukare fibrer, eller den kortare och grövre gamla sorter världen.

Bomull i mallow familjen och ger fina, vackra blommor. Övriga medlemmar av mallow familjen omfatta stockros och hibiskus, används för att lysa upp trädgårdar över hela världen. Bomullen fiber former runt fröna av bomull anläggningen och är utformat för att hjälpa till att fröna långa sträckor på vinden så att anläggningen kan fördela sig. Tidigt insåg människor att det mjuka, kan fluffiga fibrer vara lämpade för textil användning och började föda upp anläggningen, välja för fluffiga, lätt snurrade sorter.

Efter skörden måste bomull vara kammade att ta bort fröna. Här brukade vara en mödosam process fram till uppfinningen av bomull gin, som snabbt separerar frön från fiber och kammar dem för spinning. En enda bomull fiber är inte särskilt stark, när flera curling fibrerna är riktade och tvinnade ihop, de bildar en stark, smidig tråd som kan stickade eller vävda och färgade.

Bomull är något brandfarligt, särskilt lätta bomull som håller en mycket luft. Vissa bomull är kemiskt behandlade för att minska brandfarlighet. Många bomull är också blandas med andra naturliga fibrer, såsom linne, för särskilda egenskaper, eller att lägga struktur och styrka till fiber. Bomull kan vävas eller stickat. Det kan också vändas till flanell, manchester, tunt, och en mängd andra tyger som används så allmänt att det amerikanska Cotton Rådet använder "väven av vårt liv" som en fras.

Bomull transporterar också miljön kontroverser, särskilt i utvecklingsländerna, där farliga bekämpningsmedel är starkt anställda. Bomull är föremål för angrepp och därför är många odlare kraftigt stoppa den aktuella fabriken i bekämpningsmedel som är skadliga för människors och djurs hälsa, liksom ogräsmedel för att eliminera konkurrens om resurser. Ett antal tillverkare även genetiskt modifiera anläggningen, som många utanför branschen ser som ett tvivelaktigt förfarande. Bomull har också mycket stora vattenförbrukningen, vilket kan sätta stressen på nationer med begränsade vattenresurser. I slutet av 20th Century, fanns en push för ekologisk, hållbar bomull odlas och skördas utan användning av bekämpningsmedel och exploatering av människor. Detta bomull är betydligt dyrare än konventionellt odlad bomull, dock, och får inte vara praktiskt för de flesta konsumenter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.