Vad är balsaträ?

balsaträ träd, vetenskapligt namn § Ochroma lagopus , är en relativt snabbväxande planta finns främst i Central-och Sydamerika. Balsaträ träd växer bäst under de förhållanden som råder i regnskogar, helst i bergsterräng mellan floderna. Landet i Ecuador är kanske den största exportören av balsaträ, även om många lokala bönder anser att anläggningen att vara lite mer än ett ogräs.

balsaträ är en av de lättaste sorterna av trä tillgänglig, men inte absolut lättaste. Pound for pound, är det dock anmärkningsvärt stark för sin vikt. Från början försökte den amerikanska militären ut balsaträ som ett substitut för kork under första världskriget, men snart visade sig vara mer användbart som en lätt konstruktion material för segelflygplan och transportbehållare. Hobbykemister började också att arbeta med balsaträ eftersom det kan lyftas lätt med standard träbearbetningsverktyg och böjde till ett antal figurer utan att förlora styrka. Till skillnad från vissa "crop Woods som tall, kan balsaträ inte odlas i stora dungar eller står. Naturlig balsaträ träd propagera likt maskrosor-fröer bifogas mjuka tuvor och fördes bort av vinden. Om fröet landar i ett område utan direkt solljus, till exempel mörka trädkronorna i den djupa skogen, det helt enkelt inte kommer att växa. Några lyckliga frön kan landa i en solbelyst patch eller fält och gro, ofta till förtret för den jordbrukare som äger fastigheten. Balsaträ växer snabbt under de första fem åren, som ger lite skugga för att andra växter med sina överdimensionerade blad. Den perfekta balsaträ träd för avverkning är mellan sex och tio år gamla. Efter tio år börjar den inre kärnan av trädet ruttna och de yttre lagren blir oanvändbar. En balsaträ träd är naturligt spikas genom vatten lagras i stora celler. Det kan bara vara en eller två balsa träd trä i ett helt tunnland jord, så skörden är vanligen av en eller två inhemska arbetstagare med yxor och knivar snidning för bark tas bort. De huggna träden förs till floden och kombinerade för lättare vatten transport till anläggningen. Pråmar transportera träden ända till hamnar i USA.

Eftersom råa balsaträ har en så hög fukthalt måste det torkas i ugn i minst två veckor innan den kan användas kommersiellt. Torkningen skapar ett ultralätt trä som oftast skärs i skivor eller dymlingar runda. Balsaträ har ett korn, så att konsumenterna bör vara medvetna om vilken typ av nedskärning de behöver för ett specifikt projekt. Vissa balsaträ skärs tvärs över korn, vilket gör den lämplig för carving men inte för viktbärande struts. Många av oss kanske minns leksaken flygplanen balsaträ som säljs i butikerna, så det är lätt att föreställa sig hur bräcklig balsaträ kan vara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.