Vad är Virkat?

Virka är en metod för att göra tyg från garn eller tråd, ungefär som stickning. I både virkning och stickning, är öglor av garn dras igenom andra öglor att göra tyg. Virka använder en virknål, medan stickare använda stickor, och i de flesta fall är bara en enda tråd loop aktiv vid en viss tidpunkt i virka.

Virka blev mycket populär i Europa och Amerika under 19th century. Den allt effektivare produktion av bomullstråd i USA bidrog till farkostens popularitet, eftersom virka använder mer tråd än andra tyg-making teknik och är särskilt lämpad för bomull. I början 19th century, uppstod virka som en relativt billig och enkel metod för tillverkning av spetsar. Det antogs av kvinnor som gjort tyg för en levande liksom av unga kvinnor i överklassen, som virkade som en hobby. Under den stora irländska hungersnöden på 1840-talet, producerade kvinnor i Irland stor mängd virkade spetsar för export.

Virka har vaxat och avtagit i popularitet sedan utbredd användning i 19th century. I den 20: e talet uppstod många nya mönster och stilar för hantverk, mest med tjockare garn, snarare än tråden populärt i 19th century virkade spetsar. Virka är en stapelvara i hemgjord hantverk som det är lätt att lära sig och kan endast tillverkas för hand, till skillnad från stickning. Idag finns det många varianter på grundläggande virka metod, t. ex. kvast spetsar, CRO-hooking, Filet virknålar, hårnål spetsar, irländsk virka och Krokning. Krokning arbetar många loopar i taget och använder en väldigt lång virknål med en propp slut.

p

Idag, virka används för att producera en mängd olika hantverk. Förutom spets TRIMs, doilies, löpare, och liknande produkter, kan virka användas för att göra filtar, halsdukar, och många klädesplagg, även bikini, tack vare konstruktioner med hjälp av tjockare garn. Den moderna olika garn hjälper också oändliga möjligheter för begåvade crocheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.