Vad är Velvet?

Velvet är en mjuk lugg som har tillverkats i nästan 4000 år i en eller annan form. Velvet har länge ansetts vara en lyx tyg eftersom det kräver mer tråd att tillverka än andra tyger, liksom flera steg. Velvet kan göras från alla typer av tråd, men traditionellt, sammet gjordes med silkestråd, vilket gör det ännu dyrare. I modern tid har bomull och syntetmaterial använts vid tillverkning av sammet, och flera tillhörande tyger, såsom velour, sammetsytan och manchester, har uppfunnits för konsumenter om en budget.

Velvet vanligen vävda till ett dubbelt tyg på en speciell vävstol. Varpen trådar gå igenom två tygstycken, istället för bara en, och när tyget är färdigt, en kniv skär två bitar tyg isär längs med varpen, skapa sammet. Varje bit tyg måste tas upp på ett separat rulle det är styckat. Den resulterande tyg är känd som en lugg eftersom tråden sticker upp och bildar en mjuk lugg. Efter kapning är sammet ofta klippt för att säkerställa att det är alla jämna, och sedan färgade. Velvet tar färg mycket bra, och när de görs med siden, är det ofta mycket glänsande. Speciella effekter kan skapas i sammet genom att vrida tyget länge det är fuktigt, producerar krossad sammet. Dessutom är vissa sammet vävt med flera trådar i olika färger, som producerar levande mönster. Velvet är vanligtvis borstade medan fuktig så att tyget sätter med ett korn, som producerar karakteristiska tycker att konsumenterna pris.

sammet och brokad har producerats i århundraden, med tidiga exempel som visar upp i Egypten. Kungligheter och högt uppsatta klass vanligtvis var det bara konsumenterna som hade råd, och sammet dök upp på kläder, på klänningar av överklass kvinnor och i andra lyxiga miljöer. Den varma och tunga tyg var mycket populär under vintern, särskilt i norra Europa.

Velvet noggrant bör behållas, eftersom det är lätt att skada. Rynkor och veck i tyget kan plattar luggen eller låta bli knölig. Velvet kan ångas, försiktigt, med hjälp av en sammet styrelse, som förhindrar ångbåt från att krossas högen. Velvet bör vara torrt rengöras och förvaras på ett sådant sätt att veck inte kommer att bilda. Det kräver också särskilt försiktig vid sömnad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.