Vad är Spandex?

Spandex, eller Lycra, är en syntetisk väv med en polymer bas, som nylon eller polyester. Spandex, dock har unika egenskaper som gör den väl lämpad för vissa tillämpningar, såsom sportkläder. Spandex kan expandera upp till 600% och fjädrar tillbaka utan att förlora sin integritet, även över tid, kan fibrerna blir utmattade. Till skillnad från många andra syntetiska tyger, är spandex en polyuretan, och det är detta faktum som är ansvarig för att tyget är egendomligt elastiska egenskaper. p

Polyurethanes tillverkas genom att orsaka två monomerer att genomgå en kemisk reaktion som orsakar dem att smälta in i en gemensam struktur. Spandex utvecklades av Dupont 1959, långt efter många andra syntetiska fibrer utvecklas av samma företag. Det nya tyget hälsades med glädje av konfektionsindustrin, som griper en ny uppfinning inom textil området. Andra användningsområden av polyuretaner omfatta skum och annat material som behöver genomgå stretching eller kompression medan ihåg en grundläggande form.

Tidigare gjordes stiftelse plagg och plagg kompression med gummi, vilket var dyrt, svårt att manipulera, och ofta irriterar huden. Spandex ersättas gummi i de flesta av dessa ansökningar, vilket gör kvinnor att bära kläder som skulle anpassa sina figurer men ändå andas, så att svett och smuts inte ansamlas närmast huden. Sportutrustningsindustrin plockade snabbt upp på den nya tyget också, ser en potential för en flexibel, andas tyg. p

Spandex används i badkläder, cykling shorts, kirurgisk kompression kläder och bysthållare. I alla dessa program, förmågan att veken fukt och stretch är viktig och gör en stor skillnad för bäraren. För aktiva individer är spandex ett bra alternativ till naturliga fibrer, som visserligen mer bekvämt, även skrymmande och mindre möjlighet att ge med rörelse.

Spandex kan irritera känslig hud, eftersom det innehåller några skadliga kemikalier. Om hudirritation uppstår bör bära avbrytas efter att ha kontrollerat att spandex produkten inte också innehåller gummi eller latex, som är ännu mer benägna att irritera huden.

Spandex är relativt lättskött. Det kan tvättas i maskin i svalt till ljummet vatten och droppa torkade eller maskin torkas vid låg temperatur bort ordentligt. Om ett järn behövs, bör det vara på en mycket låg värme inställningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.