Vad är Silk?

Silk är ett filament fiber bildad av proteiner, som utsöndras av Bombyx mori eller silkesmaskar. Silkesmaskar faktiskt inte maskar utan larver, trots deras gemensamma namnet. Människor har övat silke produktion, som har sitt ursprung i Kina, i tusentals år. Mycket uppskattad för sin mjukhet, isolerande egenskaper och styrka, är siden en naturlig animalisk produkt och därför ganska dyr. Making silke kräver övervakning och mata silkesmaskar ständigt, och ett stort arbete resulterar i en förvånansvärt liten mängd tråd.

Kina lyckades hålla hemligheten av siden i tusentals år, exporterande den sällsynta textil till Europa över handelsvägar. Så småningom smugglades silkesfjärilsägg ut, och på 13-talet började västerländska produktion av silke i Italien. Detta på något sätt väckt billigare, som det omfattande mängd arbete som krävs för att göra silke oförändrade. Trettio tusen ägg kan sluta äta ett ton Mulberry blad och producerar 12 pounds (5,5 kg) av silke.

Silk tillverkningen påbörjas när honan silkesmaskar lägger sina ägg. En enda silkesfjärilsägg kan producera hundratals små ägg, som ruvas tills de kläcks till larver. Larven måste hållas varm och utfordras på Mulberry bladen ofta hela sitt korta liv. I fyra till sex veckor har larven nått sin maximala storlek och har lagt fram tillräckliga energi FÖRPUPPA SIG. Det är pupation stadium som producerar silke, eftersom larven fäster grenar och snurra ett skal runt sig. Skalet är unik för insekt pupation, bestående av två spinnerets på larven. Den vätska de utsöndrar ett högt innehåll av protein och bildar en röd tråd, som upprepade gånger sår att bilda en balja att mogna i.

Tyvärr för silkesmaskar puppa, är det mognad som silke tillverkarna vill undvika. Ett litet antal larven tillåts gestate till vuxna att driva linjen, medan de övriga utsätts för värme för att döda larven innan de kan börja äta genom värdefulla silkestråd. Baljorna doppas i hett vatten för att lossa tråd, som sedan avslutas på hjul. De döda larver kasseras. en gång råsilke avslutats på hjul, kan det vara inlindade i en mängd olika typer av tråd, beroende på avsedd användning. Crepe görs genom att vrida flera trådar av silke tillsammans i olika riktningar, medan spårvagn görs genom att vrida en till två trådar i samma riktning. Organzine bildas genom att vrida flera trådar samman, byter riktning, och upprepa processen till slutet av tråden.

De flesta användare känner till alla former av silkestråd, med enstaka trådar som används för fina och rena kläder och crepes används för att skapa texturerade rynkig sidentyger. Organzine används för varp trådar i vävning och spårvagn skapar väften, eller fyllning. Silk kan också användas i stickade tyger.

Silk kan behandlas för att avlägsna ojämnheter eller vänster rå, beroende på efterfrågan. Silk tar färg väl och finns i en bländande samling av färger från subtila till ljus. Den textil visas i halsdukar, tröjor, underkläder, skjortor, och allt däremellan. Trots sin låga avkastning, produktion av det eftersträvade textil ökar globalt. Många konsumenter föredrar siden för sin komfort, isolerande egenskaper, utseende och känsla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.