Vad är Qiviut?

Qiviut är en extremt mjuk fiber skördas från pryds av myskoxar, arktisk däggdjur uppkallad efter den särskiljande musky lukten som bärs av män. Qiviut är uppskattad av stickare, för till skillnad ull, drar den inte när den utsätts för vatten och temperaturförändringar. Dessutom är qiviut mycket lätta, starka, isolerande, och varm. Ren qiviut kan användas direkt närmast huden på grund av sin extrema mjukhet, men fibern inte har en stickad form väl. Som ett resultat är qiviut ofta blandas med kashmir eller liknande mineralull skapa tröjor och liknande plagg. En enda myskoxe kommer att fälla fem till sju pounds (två till tre kilo) av qiviut, som är mjukt under lager av ull, i ett år. Myskoxar kan överstiga 440 pounds (200 kg) och stå cirka fem meter (4,7 meter) på axeln. De är skrymmande, tåliga djur och kan hittas roaming Arktis i besättningarna varierar i storlek mellan tio och 200. Myskoxar kan också ge kött åt företagsamma jägare, även om de inte används för mjölk, eftersom de flesta är inte domesticerade. Myskoxar har funnits sedan Pleistocene eran och finns i Alaska, Ryssland, Sverige och Norge.

Många myskoxar är vilda, och deras qiviut samlas på våren eftersom de ger det i stora skivor. Vissa gårdar höja myskoxar, och qiviut samlas in genom kamning under våren som oxarna boden. Qiviut aldrig samlas in av klippning, som pryds av den myskoxar tar lång tid att växa ut igen, och klippning skulle utsätta dem för vintern element. har flera kollektiven fastställts i arktiska områden till fogden myskoxar och samla in deras qiviut. Myskoxar brukar inte klara sig bra i sydligare områden, eftersom de har anpassat sig till de extrema väderförhållandena i Arktis, och därför qiviut i allmänhet kommer från Arktis. Qiviut har använts av inuiterna och andra arktiska folken i århundraden, på grund av dess isolerande egenskaper, värme och mångsidighet. Det är ofta bärs som ett underlaget, eftersom den håller bäraren varm medan fuktspridande bort fukt från kroppen.

Qiviut gör ljus, flytande halsdukar och sjalar, och det är ofta spunnet mycket fint att göra Lacy ännu isolerande över plagg. Integreras med andra fibrer, det är stickade i tröjor, mössor och strumpor också. Många collectives att skörden rå qiviut också säljer stickade qiviut varor tillverkade av deras produkt. Flesta qiviut kollektiv har inrättats för att stödja ursprungsfolk, och majoriteten av deras intäkter kommer tillbaka till byn ursprung för förbättringar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.