Vad är Pysanky?

Pysanky (uttalas PEsH-san-KEH) hänvisar till den gamla ukrainska konsten att dekorera ägg med hjälp av ett vax motstå, eller batik, metod som producerar utarbeta, färgglada, symboliska mönster. Även om nu främst används för att dekorera ukrainska påskägg, pysanky är mycket äldre än den kristna semester, går tillbaka till en tid av soldyrkan. Antogs från de hedniska tradition av kristna, pysanky var genomsyrad av symbolik och vidskepelse, och traditionen har biföll seder och ritualer av denna urgamla konst. Till skillnad från konventionella påskägg, är pysanky inte avsedd att ätas. I själva verket är de gjorda med endast råa ägg, eller, alternativt, tomma äggskalen från vilken gulor och vitor har blåst ut. Om intakt ägg används, kommer ägg och vita inuti tanken torka så småningom ut. Intakt äggen skall förvaras i en väl ventilerad plats och hanteras med stor försiktighet för att undvika brott. Gaser kan bygga upp i tanken, och om ägget bryts, är resultatet stökigt och illaluktande. För att förbereda ägg för dekoration, är skalet först torkas av med mild vinäger och vatten lösning. Konstnären kommer ofta bära en vit bomull handske på handen med ägg, för att förhindra att huden oljor från att landa på skalet och påverka färgen upptaget. Om innehållet i ägget har blåst ut skall blåsa hål förseglade med lite vax eller lim för att förhindra att skalet från fyllning med färg. Den pysanky artist är sedan redo att börja dekorera ägget. Fine riktlinjer kan dras i blyerts, ibland med hjälp av ett gummiband sträckt runt omkretsen av pysanka (singular form av pysanky, ) som guide. Det viktigaste verktyget för pysanky artist är en speciell penna som kallas kistka, som används för att rita mönster på äggskalet i smält bivax. Den traditionella kistka gjordes genom att svepa ett tunt lager av metall, t. ex. mässing kring en nål och fästa den till ett handtag. I huvudsak är kistka en ihålig kon av metall som fungerar som en reservoar för smält vax, som används som medium för att rita, eller skriver, om utformningen av de pysanka.

Skålen av kistka uppvärmda är över en ljuslåga. När tillräckligt varm, används den för att plocka upp en del av vax från en tegelsten av bivax. Då kistka är tillbaka till ljuslågan tills vax inuti det har smält. Konstnären använder smält vax för att skriva den första etappen av hans eller hennes design på den vita äggskal. Ordet pysanky härstammar från detta sätt att "skriva" konstruktion, som kommer från ordet pysaty, som betyder "att skriva. " Efter varje senare stadium av designen är skriven på pysanka, ägget doppas i en gradvis mörkare nyans av färg. Vaxet förseglar färger undertill, så att endast äggskalet inte täcks med vax tar upp den nya färgen färgämne. På detta sätt kan flera färger färgämne finnas på varje ägg. När konstruktionen är klar, är ägget traditionellt, men inte alltid, doppas i ett bad med svart bläck färg. Efter detta är all vax avlägsnas omsorgsfullt. Det finns olika metoder för att uppnå detta, men en favorit innebär innehar pysanka i närheten av en ljuslåga tills vaxet smälter, försiktigt torka bort flytande vax och avslöjar design.

Pysanky designer är mycket symboliskt-färger och delar mönster är noggrant utvalda för att representera poster av betydelse både för konstnären och till mottagarna av pysanky . Allmänhet var yngre människor begåvad med pysanky inredda i mönster som bjöd ljusa färger och vitt utrymme. Elders fick pysanky fylld med mer komplexa mönster och en djupare spektrum av färger.

Typiska symboler omfatta geometriska mönster (trianglar, lockar, diamanter), kristna symboler (fisk, kors), växter (frukter, blommor, träd), djur (fåglar, insekter, djur), som människan skapat (verktyg, redskap), och himlakropparna (solen, stjärnor). Färger, också var mycket symboliska, och kombinationer av färger och mönster var ofta en viss region och till och med familjer. Följande är några exempel på design och färg symbolik:

Design Element:

 • Triangle =Heliga Trefaldighets
 • Poppies =glädje, skönhet
 • Ladder =stigande bön
 • Horse =styrka, välstånd
 • Stjärnor =livet, lyckan
 • Tall /nålar=evigt liv, uthållighet
 • Vete =hälsa, god skörd

Färger:

 • White =renhet, oskuld
 • Orange =styrka, solen
 • Röd =passion, Kristus
 • Blå =hälsa, sanning, trofasthet
 • Grön =fertilitet, hopp, vår, Epiphany


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.