Vad är Patchwork?

Patchwork är en typ av handarbete i vilka delar av små material sys ihop för att göra en mycket större färdig pjäs, som ett täcke eller en kjol. Även lapptäcket har sitt ursprung i en önskan att använda upp bitar av tyg eller omarbeta äldre kläder, har den utvecklats till en konstform i flera länder runt om i världen. Det finns mycket vackert exempel på lapptäcke kan ses i museets samlingar, eller i privata hem, där täcken kan föras vidare genom flera generationer. Det finns många olika stilar i lappteknik, alltifrån block quilting till crazy quilt . Stilar som block quilting är mycket omsorgsfullt ordnade, med upprepade mönster att bygga upp en större färdig textil, medan crazy quilt är frikostig med bitar av alla olika former och storlekar som sys ihop. Den färdiga lapptäcke produkt kan vara ytterligare prydda med broderier, applikationer och andra accenter, beroende på smak av krukmakare. I quiltning, lapptäcke används för att göra det översta lagret av ett täcke. Ett lager av vadd placeras mellan lapptäcke och ett enda blad på undersidan av täcket, eller lapptäcke kan användas för att göra både yttre skikt. Bitarna av lapptäcke sys ihop med rader av tråd som bryter täcket upp i mindre delar, så att fyllningen är jämnt fördelad för livet för täcke. I vissa fall kan quilting utföras matta som är bundna av vid jämna mellanrum, för att uppnå samma effekt. P

Plagg kan också göras från lapptäcke, i synnerhet kjolar och kavajer. Även lapptäcke kan förknippas med hippie kläder, verkar det också om mode landningsbanor, ofta i lyxiga material som silke, satin, och sammet. Denna sammanställning är långt ifrån textilier tillverkade av väl älskade tyg, men de är konstruerade på samma sätt.

Handsytt lapptäcke tenderar att vara dyrare, på grund av den enorma mängd manuellt arbete inblandade, och handsydda arbete tenderar att ske i form av arvegods som vårdas ömt som följd. Lapptäcke kan även skapas med hjälp av en symaskin, och modernaste quiltare använda symaskin, eftersom de sparar tid och säkerställa en jämn, ren stygn. Vissa quilts kan vara klar för hand, dock, särskilt när det gäller tuftade filtar.

En patchworked textil kan innefatta flera typer av tyg, skapa interplays av färg, textur och vikt. Dessa fläckar är oftast omsorgsfullt ordnade så att de blir estetiskt tilltalande, och detta gäller för gamla skrot täcken också. Lapptäcke är grunden för moderna discipliner som akvarell quilting, där små lappar av tyg är ordnade i fina nyanser av färg att se ut akvareller. Patchworks kan sensationell, i fråga om Hawaii och polynesiska quilting, eller mer enkelt och subtila, i fallet av Amish quiltning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.