Vad är Förgyllning?

Förgyllning är den process som omfattar ett objekt med ett tunt lager av guld. Tillämpningen av andra typer av metall blad kan också kallas förgyllning, om guld och silver är de vanligaste. Förgyllning har använts sedan antiken, särskilt i konsten att östra och södra Asien och Mellanöstern. Förgyllning har länge innebar en braskande uppvisning av rikedom, men det har blivit billigare i modern tid som en följd av mindre tidskrävande applikationstekniker. Oäkta bladguld minskar också kostnaden för förgyllningen process och används ofta som dekoration i dag. Det finns två grundläggande metoder för förgyllning: mekanisk och kemisk. Mekanisk förgyllning, börjar den enda typ som används i den antika eran, med bladguld, som görs av hamra guld till papper, tunna blad mellan lager av pergament. Den bladguld används i den antika eran var normalt tjockare än dagens bladguld och har därmed överlevt århundraden ganska bra.

Olika typer av mekaniska förgyllning används för olika material. En metallyta måste omsorgsfullt utarbetad av rengöring, skurning, uppvärmning och blötläggning i ett surt aprikos lösning. Bronze måste framställas med kvicksilver för att få bladguld, sedan upphettas, medan järn och stål måste vara etsad och värmas upp något under glödheta innan bladguld tillämpas. After the Gold tillämpas på en metallyta, måste det blankpolerade, eller polerade, med ett agat sten.

Vatten förgyllning, som använder ett skikt av gesso och ett skikt av Bole att göra bladguld följa är traditionellt används för träytor. Den bladguld måste borstas på med en Förgyllare s tips innan burnishing i denna typ av förgyllning. En fjärde typ av mekanisk förgyllning, olja förgyllning, använder ett lim olja primer att förgylla väggarna i en byggnad. Ingen burnishing är nödvändig i denna process. Det finns några olika former av kemiska förgyllning också, som alla använder guld i en kemisk förening som vid något tillfälle i processen. Cold förgyllning, som används på en silverfärgad yta består av doppade en linneduk till en flytande lösning av guld i kungsvatten, brinnande trasan och gnugga askan på silvret.

Blöt förgyllning använder en lösning av klorid, guld och eter. Blandningen manipuleras tills etern absorberar guld ur syran, och etern kan sedan målas på ett järn eller stål yta. Som eter avdunstar är bara guld kvar. Våt förgyllning måste vara färdiga med uppvärmning och burnishing.

Fire förgyllning, även kallad tvätta förgyllning, börjar med en blandning av guld, eller en blandning av guld med kvicksilver. Om denna metod används på ett smide metall yta, en primer för rent kvicksilver måste användas. En slät metallyta måste förberedas med salpetersyra. När amalgam tillämpas måste det värmas upp så att kvicksilver avdunstar och lämnar guld bakom. Överhettning kommer ruinen projektet. Vidare skall guldet skrubbas smidig och överdragna med förgyllning vax och vax måste brännas bort. Slutligen är ytbehandlade med en blandning av salpeter eller andra salter med vatten eller svag ammoniak. Fire förgyllning, som traditionellt används för knappar, ger vackra resultat, men utgör en betydande fara för arbetstagare på grund av höga halter av kvicksilver inblandade.

Även förgyllning används idag, särskilt i keramik, keramik och andra traditionella konst, förgyllningen av metaller har i stor utsträckning ersatts med galvanisering.

>


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.