Vad är Damask?

Damask är en typ av textil nära förbunden med draperier, dukar, tyg tapetsering och stoppning. Det har även historiskt använts för att göra jackor och andra tunga ytterplagg. Klassisk damast är gjord av silke, trots att termen numera ofta för att hänvisa till den stil som vävning, oavsett om det material som används. Damask kännetecknas av en bakgrund av glänsande tyg mot vilket ledde mönster visas. Många bitar av antika stoppade möbler täcks i Damask tyg, vilket är hur många konsumenter blivit bekant med detta tyg.

Många tyg butiker säljer damast i flera mönster och färger. Det tenderar att bli dyrt, eftersom den täta mattan kräver mycket av tråd. Sidendamast kommer att betinga ett högt pris, på grund av dyra silke som råvara. Tillverkande företag säljer också damast i bulk av skruven som rekommenderas när ett stort projekt som görs. Köpa en enda bult i damast garanterar enhetliga väva och färg. De mönster som används i damast ofta geometriska eller botaniska i tema, även om mönstret kan även integrera djur eller enkla scener. Vävningen stilen hade sitt ursprung i Asien som ligger utspridda i Mellanöstern, och nådde till Europa tack vare insatser av näringsidkare som Marco Polo. Av 12-talet hade tyget fått sitt namn efter Damaskus, som snabbt var stigande känd som ett centrum för textil produktion. Det vackra tyger exporteras från Damaskus var kända, leder till att många människor att associera tyget med staden. Italien inryms också flera välkända tillverkare av damast.

För många konsumenter är damast nära förknippas med lyx. Den väv av damast är mycket tät, vilket resulterar i en betydande trasa. Mönstren ofta mångfärgad, vilket får dem att framträda tydligt mot satin bakgrund av tyget. Damask fortsätter att göras av silke, även material som bomull, linne, ull och syntetiska fibrer används också vid tillverkning av damast. Syntetisk damast tenderar att vara mycket mer hållbart än damast gjorda av organiskt material, även om det inte har samma känsla.

under 1900-talet, uppfinningen av Jacquard vävstol gjort damast mycket enklare att skapa. Jacquard tyg vävdes med ledning av en serie hålkort som skulle kunna användas för att ändra position på varpen trådar i tyget. Dessa hålkort automatiserat vävning processen, så att tillverkarna att massproducera damast mönster och göra den resulterande tyget mycket billigare än en gång varit. Modern Jacquard vävning sker med datorns kontroller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.