Vad är Cocobolo?

Cocobolo är ett träd finns i hela Centralamerika, framför allt i Nicaragua, Panama, och delar av Mexiko. Det är en medlem av Dalbergia släkte, känd för sina olika rosewoods. Alla rosewoods är vackra träslag, med cocobolo är inget undantag. Liksom många andra sanna rosewoods är cocobolo kraftigt överfiskade och utrotningshotade i naturen.

Cocobolo är mycket tät, med en specifik vikt av en, och har en rad funktioner som göra det mycket attraktivt för hantverkare. Den har en väldigt fet naturlig finish, och som sådan kräver ingen sealer eller slutligt lager lack. Det är mycket vattenavvisande så det inte sväller som många andra träslag och kan lita på mycket fuktigt klimat.

Liksom de andra sanna rosewoods ger cocobolo av en lukt som liknar en ros när det är styckat och även efter skörd träet behåller en trevlig, väldoftande aroma. Cocobolo är oftast en rik orange till färgen, ibland driver mer mot rött, och ofta utvecklar intressant färgmönster efter avbrottet, med strimmor av svart och mörkt bruna visas hela tiden. Säden mönster cocobolo anses mycket attraktiv av de flesta, och bidra till dess popularitet som ett dekorativt trä.

Cocobolo används i ett antal dekorativa applikationer. Det är ganska populärt som virke för musikinstrument, men många akustik experter har påpekat att de på grund av sin olja innehåll, kan cocobolo leda till minskad ton-ett pris som många är beredda att betala för sitt utseende. För vissa instrument, särskilt xylofoner gör täthet och leder resonans av cocobolo det till ett idealiskt val. Cocobolo är också mycket populärt som virke för fågel samtal, främst på grund av dess oljiga karaktär och motstånd mot svullnad i närvaro av fukt.

är Cocobolo också högt värderade som trä för handtag när estetiskt utseende och hållbarhet är båda viktiga. Cocobolo kniv, pistol, och borsta hanterar alla kan hittas i högkvalitativa exempel på deras typ. Askar och skålar av cocobolo är också ofta, vanligen relativt små storlekar på grund av de höga kostnaderna för trä. Cocobolo är nu odlas i träd gårdar, men det globala utbudet är fortfarande starkt begränsad, och att kostnaderna är ganska höga. Med ökande efterfrågan och en sjunkande bas av naturligt förekommande cocobolo träd fortsätter priserna att öka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.