Vad är Chenille?

franska ordet chenille betyder "larv," den maskliknande insekt som efter en tid i en puppa, blir en fjäril. De flesta fjärilslarver är några inches lång och täcks av korta hår som ger dem en suddig blick. Det är just detta titt som gav namnet chenille för en viss typ av tyg. Sniljgarn är ganska tjock, mjuk och suddig. Längder sniljgarn ser faktiskt som långa larver.

Tillverkare av chenille användning börja med att skapa ett tätt sår kärna för garnet. Därefter korta längder av tyg, som avses i branschen som högar av tyg, är lindade om kärnan. När tyget är lindade kring en kärna, dess kanter står i rät vinkel från mitten av tyget. Detta ger chenille både sin mjukhet och dess karakteristiska utseende. Beroende på vilken typ av tyg som används för att skapa chenille, liksom tonerna av färg kan chenille ha en vacker skimrande titta på den utan att faktiskt använda skimrande tyg.

tyger som mohair och ull, namnges specifikt för den typ av fibrer som de är gjorda av. Detta är inte sant för chenille. Snarare är det särskiljande faktor för detta tyg på vilket sätt den görs. Tyget pålar används för att skapa chenille oftast bomull. Däremot kan chenille också göras av rayon, akryl, och fibrer olefin.

Textil historiker tror att chenille har producerats sedan 18th century. Det var dock inte förrän förra århundradet att chenille utvecklat utbredd popularitet. På 1930-talet blev chenille ett populärt material för husgeråd. Mycket robust versioner av garn användes på överkast och även mattor. Under 1970-talet blev det en kommersialiserats i kläder. Men det var inte förrän nästan två decenniets senare, på 1990-talet, när normer för produktionen utvecklades för chenille. I själva verket finns det idag en organisation för att förbättra och utveckla processer chenille tillverkningsindustrin. Denna organisation kallas CIMA, eller Chenille International Manufacturers Association.

Om du för närvarande har en chenille plagg, eller överväger att införliva tyget i din garderob är det viktigt att veta hur den ska skötas. Nästan alla Sniljvävnader bör kemtvättas. Men om du bestämmer dig för att handtvätta det, se till att du inte hänger den torka som nästan säkert kommer att sträcka. Detta kan förstöra formen av ditt plagg. Snarare när handtvätt chenille, se till att torka den platt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.