Vad är Batik?

Batik (uttalas "Bah-Teak") är en teknik som används för färgning av tyger. Batiking är en relativt enkel process som ofta ger vackra resultat.

För det första är smält vax appliceras på tyget i de områden som ska vara fria från färg. Det finns olika metoder används för att applicera flytande vax, men borstning eller direkt hälla vaxet är de vanligaste. När smält vax kyler, hårdnar det och tränger in i tyget. Nästa tyget är dränkta i färg. Vaxet förhindrar färg från att tränga in på tyget och därför behåller de delar av tyg i sin ursprungliga färg. För att ta bort vaxet efter färgning processen, ett lösningsmedel kan användas. Alternativt kan härdas vaxet ska pressas ut med ett järn, den varma ytan smälter vaxet den pressas igenom tyget. Om en multipel-färgad design önskas, processen upprepas för varje färg.

p

många tyger kan användas för batiking, men vanligt, ljusa bomull verkar fungerar bäst. Sprickor i vaxet tillåta tunna linjer av färgämne att tränga igenom den väv som ger batik dess karakteristiska utseende.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.