Vad är Appliqué?

Appliqué är en bearbetning av teknik där delar av material som är monterade till en annan basmaterialet. Den används ofta i quilting att skapa ljus och distinkta mönster, och det kan också användas för att klä upp kläder, eller göra ovanlig tabletter och grytlappar. Applikation är en mycket gammal konstform, och exempel på applikationer som är hundratals år gamla kan ses på museer över hela världen. Det är också väldigt lätt att lära sig applikationer, men det kan ta lång tid att bli en mästare i konsten.

Ordet kommer från den franska appliquer , som betyder "att ansöka. "För att skapa applikationer, konstnärer börja med en bas, som kan bestå av en solid bit tyg eller många bitar sys ihop, som i fallet med ett täcke. Former skärs ut från andra textilier och sys eller limmas på underlaget, det är också möjligt att skapa applikationer med band, snören, paljetter, pärlor och annat material. Beroende på om appliquéd design är pryd eller funktionskrav, får den tillförda materialet vara fast monterade eller lösare limmas eller sys.

Broderier kan även användas i applikationer, ibland för att fästa delarna monteras och ibland som ett komplement till utformning, att skapa mer struktur och en mer distinkt mönster. Många latinamerikanska appliquéd konstverk är också broderade, till exempel, och de kan även inkludera flera skikt av applikationer för en mer frodig, strukturell design. Utsmyckade handgjorda applikation kan vara väldigt dyrt när den säljs på grund av den enorma storleken på den aktuella tiden. Förutom traditionellt appliquéd textilier, några konsthantverkare också göra omvända appliqué. I detta fall är tyglager sys ihop och den övre skikten skärs bort, så att de lägre skikten syns igenom. Denna teknik kan kombineras med regelbunden applikation för att göra den mer dynamisk, och det är mycket vanligt i quilting. Gränserna kan vara broderad ytterligare betoning eller stoppade under och sys in med matchande tråd för en mer sömlös look.

Det är möjligt att göra applikationer med en symaskin , förutom att göra det för hand. Andra konsthantverkare använda smältsäkringar bindande eller lim och undviker sömnad helt inte sy är i form av dekorativa broderier. Vissa crafters gillar också att leka med papper applikationer utöver textil, och i vissa fall ett papper Mockup av en textil design kan göras innan man slår in på den slutliga projektet. Pappersarbete Appliqué kan också vara ett intressant och roligt projekt för unga konsthantverkare, så länge de använder sax är övervakat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.