Vad Shellack?

I sin mest kända formen, shellack blandar med alkohol bas att göra lack. Ändå shellack, en klibbig, gulaktig harts, går genom många bisarra utvecklingsstadier som den gör sin väg från insidan en parasiterande insekt att täcka dina ek gungstol. Skörda kåda bort av insekter, främst i södra Asien är fortfarande den enda metoden att odla denna givande och anpassningsbar ämne.

Historien om en gammal grammofon album eller orientalisk matta färg börjar med en liten insekt, Laccifera lacca . Hundratals dessa critters kläcks ur ägg och strö över en saftig växt eller träd. Omedelbart, bifoga de sin mun till ett blad eller stam att suga mat och vatten från värdväxt för resten av livet. Eftersom dessa "skala" bugs utvecklas från puppa till vuxna, de gradvis utsöndra en klibbig eller vaxliknande vätska som omsluter dem i en kokong. Eftersom de skulle vara lätta mål för rovdjur, dessa skalor bort från deras hud och härda för att skydda dem från pickande fåglar eller hungrig spindlar. I Indien och Thailand, kultivatorer att tusentals av dessa insekter att etablera sig på träden som det kusum, Palas och Raintree. Detta ovanliga "skörd" bibehålls för en säsong, fram till den tidpunkt då lämnar hanarna sina skalor och honor lägger nya ägg. Att skörda grödan härrör alla bitar och organ och skal av insekter tvättas bort grenar att bilda råolja lac. Efter mycket tvättning, filtrering och bearbetning, blir detta utsäde lac och sedan raffinerad shellack.

Raw shellack får sin gula eller orange nyans från en färg på de kvinnliga insekten äggstockar. Vissa träindustriarbetarefederationen föredrar en bärnstensfärgad fernissa, medan andra produkter bleka det shellack att göra en tydlig tätningsmedel. Förr användes shellack garvning läder, som utgör poster (före vinyl fördrivna det), och polera trägolv. Så långt tillbaka som den 3: e århundradet, som folk shellack att färga tyg. Med början den 16: e talet utvecklade de ett sätt att måla på trä som en sealer.

Idag gör shellack omfattar tid-piller övergång till oral medicinering, gul och orange Livsmedelsfärgämnen, och tätningar bokstäver med vax. Eftersom det är giftfri och ätbara, har andra syntetiska ämnen ersätts inte shellack. Även snickare värde fortfarande sin förmåga att skydda trä mot skadliga ultravioletta strålar. Om det har en stark lukt, lack tillverkad av shellack torkar snabbt och är inte farlig gång botas. Den kan användas runt husdjur och barn, efterbehandling dörrar och kistor leksak, utan rädsla för toxicitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.