Vad är klister?

Rubber cement är en mångsidig tejp tillverkad av latex polymerer blandas i aceton eller andra lösningsmedel. Paul Van Cleef uppfann lim för användning i Van Cleef Brothers fabrik i Chicago i början av 1900.

De flesta märken av gummi cement kan köpa idag har samma grundläggande formel, även om många tillverkare gjort smärre justeringar efter lära att bensen i gummi cement kan kopplas till utvecklingen av vissa cancerformer. Idag, n-hexan och n-heptan används vanligen som mindre giftiga alternativ till bensen.

klister är billig och enkel att använda. En permanent obligation kan skapas med hjälp av klister både upptill och nertill papper, medan en repositionable obligation skapas genom att tillämpa den självhäftande bara en yta. Dessutom kan överskjutande gummi cement skäras eller gnuggas bort utan skrynkling eller skador på papper. Detta gör klister det perfekta valet för kort att göra och hantverk collage. En gång i tiden var klister som vanligen används i scrapbooking. Dock har dagens konsthantverkare övergav mest denna praxis på grund av farhågor för att surhetsgraden i lim kan skada fotografier och minnessaker. Om du är intresserad av att skapa en klippbok, använda en syrafria archival kvalitet Glue Stick istället för klister.

Rubber cement kan fläcken vissa tyger och stoppning. Du kan dock ta bort fläckar klister som snyltar på plats med en liten mängd torrt rengöringsmedel följt av en blandning av ljummet vatten och ett milt pH-balanserat rengöringsmedel. Spola området med rent vatten och låt lufttorka. Som en försiktighetsåtgärd bör klister alltid användas i en väl ventilerad plats. Undvik kontakt med öppen eld och aldrig låta barn använda klister utan vuxen tillsyn. Om limmet oavsiktligt kommer i kontakt med ögonen, skölj med vatten i minst 15 minuter. Om du misstänker att kemikalien har svalts, ring Poison Control omedelbart. Försök inte framkalla kräkning utan att först söka läkare.

De senaste åren har tonåringar upptäckt att klister har potential för missbruk som andas in. När röken från klister inandning regelbundet producerar de effekter som liknar en följd av alkoholkonsumtion. Men effekterna av huffing eller sniffing detta lim kan innehålla hjärnskador, hjärtstillestånd, yrsel, hallucinationer, och allvarliga hjärt-eller lungproblem. Klister innehåller också en mängd giftiga ingredienser, inklusive paradiklorbensen, trikloretan, aceton, heptan, och isopropylalkohol.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.