Vad är en kedjesöm?

En kedjesöm är en grundläggande stygn vanligt i virkning, brodera, knyppling och andra dekorativ konst. Termen kommer från likheten mellan stygn till en kedja länk mönster. Att lära sig att göra en kedjesöm är relativt lätt att även novisen krukmakare. Dess loopas design kan vara till hjälp när de bildar blad, blommor eller något böjda och slingrande form. Att göra en broderad kedjesöm, grundkraven är en nål, bas tyg och tråd, garn eller band. Denna process kan underlättas med hjälp av en broderbåge eller ram för att stabilisera tyg. Förutom att hålla tyget platt och spänd, en sybågen också kan hindra tråd från Resor oavsiktligt, många tunnband-mindre embroiderer har broderat broderi till hans eller hennes byxor av misstag.

För en broderad kedja stygn, stegen är följande:
 1. Dra gängade nålen genom tyget, från botten till toppen.
 2. Placera spetsen på nålen på den plats där det just uppstod.
 3. Stick spetsen på nålen ner genom tyget,
 4. Dra tillbaka nålen upp genom tyget en bit bort och se till att slingan tråden i nålen som den kommer tillbaka upp. Detta kommer att utgångsläget för nästa slinga.
 5. Dra tråden genom maskan, och se till att inte göra det för hårt, eftersom detta kommer att lämna kedjan osynliga.
 6. Upprepa.

>

För dem som föredrar visuella referenser, kan de flesta broderier eller Basic Books sömnad ge illustrerade exempel på varje steg och den färdiga produkten. Video beskrivningar finns också tillgängliga online, och kan vara till stor hjälp att titta på. Genom att se varje steg som utförs perfekt, en ny embroiderer kan få en känsla för storleken på de nödvändiga stygn och precision i varje steg.

Virka kedjesömmarna kommer att se mycket lika, men utföras med virkade nålar och garn som material. Skillnad broderier, inte virka inte brukar använda basmaterialet, utan blir garn väven som det ihopsydda under virkning processen. Kedjesömmarna i virka är en av de mest grundläggande teknikerna, och kan tjäna som en introduktion till många mer komplicerade tekniker. En kedjesöm i virka följer detta mönster:
 1. Skapa en slip knut på garnet över en nål, är noga med att lämna en kort svans av garn efter knut.
 2. Med garnet i handen motsatt nålen, vira garnet runt nålen från bakfram, precis framför knuten ögla.
 3. Ta knut, skjut den över toppen av den nya slingan, och av nålen. Dra skärpa vid behov, men de flesta maskor bör hållas relativt lös.
 4. Gör en ögla av garn över toppen av nålen, dra original böjs över den och av nålen.

vare sig för broderier eller virka, kedjesömmarna en viktig del av ordförrådet för både hantverk. Lätt att behärska, kan kedjesöm vara till hjälp för att skapa kurviga mönster eller starka, virkade filtar. Mastering kedja sömnad är en viktig del av både hantverk och bör praktiseras för att öka kompetens och Muscle Memory.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.