Vad är en Jack-o-lantern?

A jack-o-lantern är en snidad pumpa används för att hålla ett ljus. Det lyser igenom hålen i skulpteras, skapar en distinkt lysande bild. Jack-o-lyktor traditionellt produceras runt Halloween i Nordamerika, särskilt i USA, och olika versioner av denna tradition kan ses i andra delar av världen. I slutet av oktober, för många nordamerikanska livsmedelsaffär lager pumpor i stora mängder möta efterfrågan på pumpor att skulptera. Den rötter jack-o-lantern tradition är ganska gamla. Carved grönsaker lanternor har satts i samband med skördesäsongen i många generationer, och vissa kulturer har en tradition av att placera en lykta på trappan på Halloween, även känd som All Hallow's Eve, antingen för att skrämma eller dra sprit, beroende på kulturella värderingar. Carved rovor var populära i Storbritannien och Irland, medan vissa andra europeiska samhällen favoriserade med mässing eller lyktor tenn.

Enligt legenden "Jack" är en verklig person som lyckades lura djävulen om All Hallow's Eve, Även lyktan inte siffra i alla berättelser. I vissa berättelser, det jack-o-lantern är en bedräglig älva eller ande som använder ljus för att dra folk bort från en säker väg så att de kan bli attackerade. Dessutom väl genom 1700-talet känd nattvakter som Jack o 'Lanternor, vilket motsvarar användningen av "Jack" som ett allmänt manligt namn och det faktum att väktarna skulle naturligtvis ha lanternorna längs sina rutter.

Vanligtvis, en jack-o-lantern görs genom att skära upp ur en pumpa, lyfta ut fröna och trådiga material på insidan, och sedan rista ett mönster i kött av pumpa. Vissa personer får utarbeta helt, rakning av skikten av pumpan att skapa lager av skuggning och en skorsten kan ingå att dra värmen ur pumpan så att den inte ruttnar. Jack-o-lyktor kan också göras genom att måla hela pumpor, tillåter människor att extrahera köttet i en jack-o-lantern senare för användning i en paj.

Folk vanligen rista ansikten på sina jack-o-lyktor, gör ögon, näsa och mun glöd. Men, olika scener abstrakt mönster, och andra mönster lyftas in i pumpa, och vissa samhällen hålla Pumpkin Carving tävlingar där man försöker att komma med de mest kreativa design. Ristade pumpor pryder ofta trappan, fönster, verandor eller bostäder som erbjuder Halloween godis, och de används också som allmän dekorationer i butiker och restauranger under veckorna fram till Halloween.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.