Vad är Washi papper?

Ordet washi kommer från japanska ordet för "japanska" och "papper". Washi, även känd som wagami , är ett traditionellt japanskt handgjort papper baserat på tre främsta komponenter: Osone eller mullbärsträd bark, gampi och misumata . Var och en av de tre har unika egenskaper och används ensamt eller i kombination med olika typer av washi.

Osone är ett lövfällande träd naturligt på Shikoku och Kyusu öarna, och har odlats fram för papper och tyg att göra. Mitsumata är en buske hemma i Kina och har använts i pappersmaskiner sedan sextonhundratalet. Misumata används som material för japanska papper pengar. Gampi är en buske hemma i bergiga områden i Japan. Det kan inte odlas, och som ett resultat är det mest sällsynta och dyraste av washi material. är andra fibrer som ibland ingår i washi. Exempel hampa, manilla och rayon. Bambu, ris och vete kan också användas. I slutet av artonhundratalet fanns det cirka 100. 000 familjer i Japan tillverkar handgjort papper. Idag finns det maskintillverkade washi också, men som i sista decenniet av det tjugonde århundradet, fanns det fortfarande cirka 350 familjer som producerar washi hand.

Washi papper har många användningsområden, inklusive religiösa program i både buddistiska och Shinto tradition och användningsområden i ett sekulariserat liv. Konstnärer använder washi som en ritning medium samt för falsning, klistra, och papier-maché. Konsthantverkare använder det för inredning, använder det för lampskärmar, överdrag fönster, mobiler, skärmar, tapeter, mattor ram och lådor. Bokbindare använder silkscreened washi, eller Chiyogami , till slut papper och Osone gynnas av konservatorer för bok reparation. Printmakers använda Osone, mitsumata och papper gampi, och Rembrandt föredrog papper gampi för hans etsningar. Washi används också för parasoll, fläktar, förpackning och skrivmaterial.

Det finns många specialiserade washi papper, varierande i procent av ingredienser, konsistens och färg eller design, och åtminstone några är förknippade med en särskild region i Japan som de var eller produceras. AWA washi, till exempel görs i staden Awa i Tokushima prefektur. Papper är färgade antingen före eller efter papperstillverkning processen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.