Vad är Screen Printing?

Screentryck eller silke screening är en tryckteknik som är särskilt anpassade för platt eller relativt plana ytor. Hjärtat i processen innebär ett fint nät eller skärm som är hårt sträckt runt en fast ram. De områden som inte som ska skrivas är maskerade på skärmen. Att skapa tryck, det inramade skärmen är placerad över objektet som ska skrivas ut tillsammans med en klick tjock bläck. En gummiskrapa används sedan för att trycka på bläck genom skärmen. De maskerade områden förhindra att bläcket sprids, men avslöjad områden tillåta bläcket att vara märkta på materialet. Det sista steget är att skicka objektet i ett transportband genom en värme-tunnel. Denna vulkningen garanterar att bläcket torkar snabbt så att de material som kan staplas eller förpackas. Ordentligt cured bläck finns kvar på den tryckta substrat även under tuffa förhållanden. Om fler färger önskas i den slutliga utformningen, processen upprepas med olika skärmar. Därför en konstruktion som kräver fyra olika färger skulle kräva fyra olika skärmar. De skärmar som vanligtvis placeras på en roterande press som gör att olika färgutskrifter att stämma väl överens eller registrerade med varandra. Vissa screen-skrivare har helautomatiska pressar som inte kräver någon manuell arbetskraft än uppsättning och lastning /lossning. Det finns olika sätt att skärmen kan maskeras. Det enklaste sättet är att ansöka dölja vätska direkt på skärmen. Denna teknik lämpar sig för enkel ett eller två färggrafik men är ineffektivt för mer komplexa utskrifter. För multicolor jobb, skärm-skrivare använder ofta ljuskänsliga emulsioner för att skapa den maskerade områden. Först är mönstret skapats på en tydlig bit plastfilm. Samtidigt är en ljuskänslig beläggning tillämpas på hela ytan på skärmen och sedan torkas. Filmen är placerad på den förberedda skärmen och de utsätts för starkt ljus. Efter en tid kan exponerade ytor tvättas bort skärmen med vatten som gör att skärmen klar att skriva ut.

Screentryck är oftast används för t-shirts, kläder och andra tyger. Screentryck används också på alla möjliga andra substrat varierar från plast till metall. Även om små och intrikata detaljer kan fångas, är screentryck idealisk för fet och grafisk design. När en skärm-skrivare skriver ut på mörkare punkter, en bas utskrift kan krävas för att säkerställa att färgerna behålla sin livlighet. En bas färg (oftast vit) tillämpas varhelst det slutliga tryckta önskas, det är då flash-cured och efterföljande färgerna trycks ovanpå. Här flash-härdande teknik lägger ytterligare ett steg i processen, men garanterar briljanta utskrifter på den mörka eller ens svart material.

Bilden till höger visar de mest grundläggande delar av en enda färg screentryck setup. Skärmen är tätt sträckt runt ramen som i detta fall är gjord av trä, blå emulsionen torkas på skärmen och fungerar som mask. Den gummiskrapa är inget annat än en remsa av styv gummi monterad i ett träskaft. Att påbörja processen screentryck, operatören placerar skärmen direkt på objektet som ska skrivas ut. Därefter är bläck tillämpas på området direkt ovanför avslöjas logotypen och gummiskrapa används för att trycka på bläck genom att underlaget. Eftersom verksamhetsutövaren stadigt pressar ner med gummiskrapa, är det gled längs ytan så att bläcket tränger igenom alla områden av omaskerade logotypen. Om ytterligare färger behövs, är processen upprepas med ytterligare skärmar. När du är klar, är skärmen bort och tryckt punkt är redo för härdning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.