Vad är Deckle Edge?

En deckle kant är den råa slutet av handgjorda och maskintillverkade papper. Det verkar oftast som en grov nött, kant. Många konstnärer och konsthantverkare vilja hålla se ut som en konstnärlig utsmyckning, men deckle kanten är typiskt avskuren när produkten tillverkas papper säljs. Om papperet har redan maskinen klippa, en artist eller Crafter kan skapa deckle kant utseende genom att ge papperet en av flera behandlingar.

Deckle kanter bildas när kanterna på papperet torrt. Deckle är den term som används till den ram som håller pappersmassa i en form. Denna ram håller massa sprids ut alltför tunt, och ger massa till självbestämmande nivå att lägga sig i formen. Den naturliga kanten utgör vanligen när vått papper tas bort från mögel och pressade . Överflödigt vatten pressas ut ur papperet, tvingar vissa massa förbi den gjutna kanten. Detta överskott massa gallrar och frays eftersom den trycks ut. När den torkar, är rå kant syns som deckle kant.

Om en Crafter har en rå bit papper till en lätt, han eller hon kommer förmodligen se där papperet tunnar ut mot kanten. Detta rå kant varierar i bredd beroende på vilken typ av papper. Tjockare papper kan ha ett bredare deckle kant än tunnare dem.

De flesta handgjort papper har fyra deckle kanter, medan maskingjorda papper normalt har två. Detta är typiskt putsas bort och lämnar papper med en skarp kant. Kanterna kan också trimmas att skära en bunt papper ner till en standardstorlek.

Många konstnärer och konsthantverkare överväga deckle kanter för att vara konstnärlig utsmyckning. Ofta är konstnär kvalitet papper, scrapbooking papper och pappersvaror säljs med naturlig deckle kanter intakt. Andra maskingjorda stilar kan ha varit avsiktligt slets i Sverige tycks ha ett deckle kant. Det finns många metoder för att simulera en deckle kant på ett skarpt snitt ark maskingjorda eller handgjort papper. Den vanligaste metoden är att vika ett papper flera gånger på samma ställe och rippa den längs denna vika linje. Vissa båtar butiker säljer specialtillverkade härskare, som har krusade kanter för att vägleda där papperet skulle rivas för att skapa denna look.

Ett annat sätt att imitera en deckle kanten är slita papperet med vatten. Måla en tunn strimma vatten på papperet, och strax innan den torkar, rippa den längs vattenlinjen. Denna teknik skapar normalt ett nära imitation av en rå kant.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.