Vad är Carding Ull?

Dagarna innan maskinen vävstolar och lagra inköpt material, ull var en viktig inkomstkälla, och att kunna spinna och väva det innebar en kvinna kunde ge varma kläder till sin familj. Karda ull är den process genom vilken ull fibrer (eller bomull, för den delen) är separerade och beredda för spinning. Det kan göras för hand, eller numera maskinellt.

Carding ull för hand kräver övning. De KARDARE tar två kardning vaxkakor som har utstående tänder och läser en med ull fibrer. Använda en fram och tillbakagående rörelse, sätter människan en KARDARE ovanpå och "kammar" den KARDARE genom ullen på nedre carding comb. När alla karda ull har överförts från botten KARDARE till toppen, är kardning kammar bläddrade över och processen är omvänd. När ullen är ljus, luftig, fibrerna separat och fri från tovor, är massan formas till en rolag, eller rulla av fiber, för användning på en spinnrock.

Carding ull med maskinen inte dröja så länge, och självklart kan mer ull vara kardad på en gång. När karda ull med maskin, sätter operatören ullen fibrerna på en trumma med mycket grova tänder. Ullen överförs sedan över en serie rullande trummor, alla med successivt finare tänder. När operatören tar ullen bort den sista trumman, är uppdelad i individuella fibrer och är redo att gå till en annan maskin vara inlindade i tråden. Den karda ull tekniken har förändrats mycket under de senaste åren, mestadels på grund trumman metod är det mest effektiva sättet att få stora mängder ull fiber kardade och färdig att användas i kläder på en relativt kort tid.

Många fiber och spinning gillen lär fortfarande karda ull teknik för hand. De lär också hur ullen kan inlindade i tråd, och även hur man kan väva tråd till tyger. Någon som vill uppskatta det hårda arbete och hantverk i en förgången tid skulle kunna börja med att lära sig att karda ull och spinning den i tråden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.