Hur kan jag göra en Lei?

En lei är en en krans av löv, blommor, med skal eller andra naturliga konstruerad bäras runt halsen, handleder eller fotleder, eller bärs på huvudet som en krona. Många polynesiska kulturer göra leis för olika tillfällen, men den mest kända lei är Hawaii lei, ofta av doftande Plumeria blommor eller bedövning orkidé blommor. Det kan vara kul att göra en lei för någon på ett speciellt tillfälle, eller att skapa ett stort antal leis en Luau eller polynesiska teman man.

Generellt kan leis delas upp i två kategorier. Färska leis använda ömtåliga föremål såsom blommor och blad, och sker vanligtvis samma dag som de används. Permanenta leis görs med fjädrar, skal, ben, tänder, hår, och en mängd andra produkter som inte kommer att sönderfalla lika lätt. En permanent lei kan föras vidare genom en familj, och exempel på särskilt imponerande permanent leis kan ses på displayen på museer att fira polynesiska kultur.

De flesta människor uppskattar en ny lei, och det är relativt lätt att göra lei med färsk blomma material. Alla som känner beading eller sy kan göra en lei, och även de oerfarna kommer inte vara alltför långt efter. Hawaiians använda en speciell lång nål kallas lei nål för att göra en lei, men en matta nål eller stor synål kan användas. Välj en robust ämne sträng er lei på, och du är redo att göra en lei.

Vanliga lei komponenter inkluderar orkidéer, Plumeria, blommor cigarr, bladen från Maile vinstockar, lämnar TI och håna orange. Varje dekorativa eller läcker illaluktande växtprodukt kan användas, dock. Betrakta formen på blomman när du lei: blommor ser bäst när uppträdda från början till slut, i en stil som kallas kui pololei . Andra blommor kan bildas i en tät mönster genom att uppträdda genom deras stammar på ett strålande mönster som kallas kui poepoe . Ibland blommor är uppträdda med nålen gå igenom i botten av blomman på ett växlande mönster kallas kui lau eller lu . När du är redo att göra en lei med lösa blommor förberedda och nål gängade, göra en stor knut ungefär två inches bort från slutet av strängen. Start besträngning dina blommor, flytta dem längden av strängen till knut och hålla dem jämnt fördelade och spola med varandra. När du har flera inches av sträng kvar, gör en knut och knyt ihop två svansar av strängen tillsammans för en hals lei, eller binda lei direkt till någon om du gör en lei utformad för handleder och vrister.

Du kan använda en mängd olika traditionella metoder för att göra en lei utöver traditionella kui eller radar. Kipu'u omfattar knyta ihop bladen och stjälkarna tillsammans, innebär samtidigt hili fläta ett enda material som ti löv i en lei. Haku innebär fläta runt en kärna, och används ofta för huvud leis. Slutligen kan du sy en lei till en solid grund i en teknik som kallas Humu pappa .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.