Vad är varp och inslag?

termer varp och inslag används i referens till textilier, särskilt de som är vävda. I bokstavlig mening, varp och inslag är de tekniska villkoren för de två typer av tråd används för att skapa en färdig vävda produkt. Varpen är det tätt utsträckt på längden kärna av ett tyg, medan väften vävs mellan varpen trådar för att skapa olika mönster. Vissa kallar även varpen den "filler" tråd, eftersom den fyller i konstruktionen, och den arkaiska "väven" används även i stället för väft i vissa regioner.

För att väva något slags textil måste vävare att börja med varp trådar. Warp trådar tenderar att bli starkare och mer grova, eftersom de måste kunna motstå tight stretching. De ger även ett centralt stöd för skapelsen, ger textil kropp och form. Varpen är sträckt på en vävstol före vävning börjar, och det kan vara lindad på en rulle för mycket långa eller stora projekt. Denna spole är rullas ut efter behov, medan den färdiga vävning på andra sidan rullas upp för att få den ur vägen. Den väfttrådarna utgör själva tyget. De kan vara en färg, eller de kan vara flerfärgad, skapa mönster och former. Några vävare också vilja använda olika typer av material för ett sortiment av texturer. I många fall är väfttrådarna ansluten till en skyttel, som drivs fram och tillbaka genom varpen. På vävmaskiner kan inrätta väften bli ganska komplicerat, särskilt när mönster görs.

Ordet för väft kommer från ett gammalt engelskt ord, wefan , som betyder " väva. "Eftersom dessa ämnen är de som bokstavligen vävt i en textil, gör detta ursprung mening. "Warp", däremot, kommer från ett fornnordiskt ord, VARIANSP , som betyder "kasta ett nät. " Varp ett tyg, med andra ord fungerar som ett nät för att fånga väften, hålla dessa trådar ordentligt så att de inte kommer undan, orsakar textil att nysta upp.

TILLSAMMANS varp och väft komponera en bit tyg. Begreppet "varp och inslag" används ibland metaforiskt för att tala om tyg, vilket är fallet för någon att säga något i stil med "dans är den varp och inslag i hennes liv. "Weavers lära sig om begreppet varp och inslag först, eftersom ingen vävnad kan avslutas utan att förstå det. När grunderna i vävning behärskas, kan vävare utforska ett urval av sätt att ändra dem, skapar unika färdiga produkter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.