Vad är merceriserad bomull?

merceriserad bomull är bomull som har behandlats med natriumhydroxid för att få fram vissa egenskaper som först upptäcktes av John Mercer 1851. 1890 lade Horace Lowe ett ytterligare steg i processen, och den brittiska bomullsindustrin började intressera sig för merceriserad bomull som finns i dag i en rad inkarnationer från tråd till färdig plagg. När behandlas korrekt, är merceriserad bomull starkare, slätare och blankare än vanlig bomull. Dessutom tar det färgämne lättare så att tillverkarna kan skapa rika färgmättnaden i bomull. Den lysande, glänsande nyanser av merceriserad bomull finns i tyg butiker som säljer garn, och varuhus över hela världen.

John Mercer upptäckte att doppa fibrer såsom bomull och linne i en kaustiksoda bad skulle öka sin styrka och också låta dem ta färg lättare. Han patenterade sitt fiber arbete, men bomullsindustrin inte reser så mycket intresse för det. Det var Horace Lowe som populariserade processen, genom att upptäcka att hålla fibrerna under spänning medan de var blöta gav ett mer glänsande tråd. Mercer namn är förmodligen ges till processen att erkänna hans första viktiga upptäckt, vilket banade väg för Lowes förfining av behandlingen.

mercerisering börjar med insamling av bomull och spinning den normalt. Eftersom bomull med långa fibrer ta bättre att mercerisering, Pima, egyptiska och Sea Island bomull är vanligtvis väljs för processen. Den bomullstråd hålls under spänning och nersänkt i en starkt alkalisk bad natriumhydroxid i en procentsats som varierar, men vanligtvis ligger runt 22%. Efter behandlingen är merceriserad bomull placeras i ett surt bad att neutralisera det. När denna process är klar kan bomull färgas och stickade, vävda, eller packad som fristående trådrullar.

Begreppen "pärla bomull" och "Pearle bomull" används också för att hänvisa till merceriserad bomull, på grund av den djupt glänsande utseende färdiga bomullstråd. Förutom att ha rika färgmättnad och en skimrande utseende, merceriserad bomull är också mycket starkare än konventionella bomullstråd. Processen krymper bomull fibrer, skärpa och utjämning säden i tråden. Eftersom bomullen är krympfri tenderar merceriserad bomull heller att krympa så mycket som vanlig bomull, så att konsumenterna kan känna större självförtroende om de passar för merceriserad plagg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.