Vad är ett lapptäcke?

Ett lapptäcke är en typ av täcke där det översta skiktet av material består av många små bitar av tyg pusslas ihop till ett lapptäcke mönster. Det är den vanligaste typen av täcke, och många olika exempel på historiska lapptäcke täcken finns i textil museer. Traditionellt skulle ett lapptäcke har hand pusslas, ofta av en grupp kvinnor, och några quiltare gör fortfarande sina sy för hand. Majoriteten av modern quiltning, dock sker med hjälp av en symaskin. Ett täcke är en typ av textilmaterial som innehåller tre lager. Det översta skiktet är ofta utformade för att vara dekorativa, eftersom det kommer att synas. Det mellersta lagret består av vadd, ett tjockt material som kan fungera som isolering. Bottenlagret håller MELLANFODER i, och alla tre lagren är ihopsydda. Tekniskt, "lapptäcken" avser agera för att ansluta lager. När lagren är vadderade tillsammans stygnen bildar en rad fack, så att MELLANFODER inte kommer att omfördela sig i klumpar. Den färdiga täcke används på sängar eller som en fristående filt för att hålla någon varm. När små bitar av tyg sys ihop, resultatet kallas lapptäcke. Ett lapptäcke innehåller ett ytskikt av patchworked material, som kan monteras i något mönster. I vissa fall kan ett lapptäcke göras från särskilda quilting block, som mönster med särskilda former, av vilka några har gjorts i över tvåhundra år. Andra lapptäcke quiltar använda ett slumpmässigt urval av tyger och färger utan någon påvisbar färgschema eller mönster. Andra designers skapar colorwash täcken, som syftar till att se ut som akvarell eller annan unik design, såsom ett lapptäcke som gjorts för att se ut som en karta över en stad.

Inledningsvis begreppet ett lapptäcke reste sig för att använda upp bitar av tyg som annars skulle gå till spillo. Tidiga patchwork quilts gjordes förmodligen med fokus på att använda upp material i åtanke, snarare än att skapa ett visst mönster. Idén att använda de små rester att skapa figurativt mönster som kallas block ledde uppgång distinkta och häpnadsväckande filtar som förmedlas ner i generationer. Ett lapptäcke kan också göras med applikationer, ett mönster av tyg sydde på ett fast underlag, och ofta integrerar broderier också.

Kvinnor kunde arbeta tillsammans på ett lapptäcke, få material från många hushåll tillsammans. Kooperativa quilting ansträngningar fortfarande äger rum, där varje deltagare bidrar med en enda block av den färdiga produkten. Dessa kooperativ täcken ofta skapats av quilting samhällen som försöker hålla konsten att quilting levande. De säljs ofta för betydande belopp, och används ibland för att samla in pengar till ett litet samhälle eller en organisation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.