Hur är Mohair garn?

Mohair garn är känd för sina isolerande egenskaper, mjukhet och distinkta utseende. Många människor är nyfikna på hur det görs, eftersom processen med garn gör kan tyckas vara ganska mystisk till personer som inte har deltagit. Den korta versionen av historien är att mohair görs precis som alla andra garner: genom att skörda fibrer, rengöra, kamning dem så att de anpassas i samma riktning, och sedan spinning dem till garn som kan variera i tjocklek och konsistens, beroende om hur den snurrande hanteras. Detta garn börjar med angorageten, en speciell ras som växer naturligt i Turkiet. Angora getter ser ganska ovanlig, eftersom dessa täcks av ett lager raggig, lätt lockigt hår som växer med varje år, allt tjockare i processen. Detta hår är klippt att göra mohair garn. Fine garn är spunnet av håret unga getter, medan grövre garner som de som används i stoppning är gjorda av hår från äldre getter.

Klassiskt, getterna tvättas innan de klippt, att ta bort större skräp och smuts från håret. Efter klippning är rå mohair tvättas igen, ibland flera gånger, att strippa ut olja, smuts och skräp som samlats i håret över tiden. När mohair är ren, det är kammad och kardad med fina penslar att ta bort kort hår och oönskat skräp samtidigt som du drar fibrerna i anpassningen så att de alla vända åt samma håll. Den kardade håret delas sedan i bitar som spunnits. Genom att hålla jämnt tryck, kan en spinner producera en mycket slät, även garn, som kan vara tjocka eller tunna, beroende på hur mycket rå Mohair används . Ojämn spänning ger ett garn som kallas "chunky" eller "slubby" eftersom den har en ojämn konsistens. Detta garn används ofta för nyhet stickning.

Mohair händer att ta färg mycket bra, och det bevarar färger förträffligt, utveckla en rik, glänsande utseende som många människor tycker önskvärt. Det kan vara färgade i obehandlad form innan det är spunnet, eller efter att den har spunnits till garn, beroende på smak av producenten. En av fördelarna med döende rå mohair är att färgen kommer att kvarstå även hela vägen in i kärnan av garnet, så att garnet att bära bättre med tiden, medan doppat färdigt garn tenderar att ha en ofärgade kärna som kan bli ful med tiden .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.