Hur väljer jag det bästa ullgarn?

Det viktigaste när du väljer ett ullgarn är vad garn ska användas till. Projektet garnet kommer att gå in bör i hög grad påverka vilken typ av garn att välja. Ullgarn finns i en mängd olika djur fibrer, vikter och färger som passar för en mängd olika projekt. Det är oftast används i stickning eller virkning projekt, även om det kan vara användbart i andra crafting projekt som crewel broderier eller needlepoint. Innan du väljer ett garn, titta på projektet riktningar eller mönster. Stickning och mönster virka lista att föredra garn fiber och vikt, samt korrekt tjocklek stickor eller virknål. Ett mönster skall också yttra sig om huruvida projektet är slutfört bör även filtade, en process som binder delar av garn tillsammans.

Garn av ull är ett naturligt fiber som spinns av djurens päls. De flesta människor hänvisar till fårull när de talar om ull, eftersom det är den vanligaste och mest populära ull tillgänglig. Andra populära ull kommer från Angora kaniner, kashmir getter och alpackor. Varje djur fiber har olika egenskaper, till exempel, både kashmir och angorakanin ull är mycket mjuka och lätta, medan alpacka ull är oftast tyngre. Som ett resultat bör en Crafter överväga vad slutresultatet kommer att bli så att han eller hon kan välja en fiber som fungerar bäst med mönstret. En annan aspekt att beakta när man väljer ullgarn är dess vikt. Garn vikt inte avser den fysiska garnets vikt, utan tjockleken på sina trådar. Vikter varierar från extra fint garn, som används för tillverkning av spetsar, som super skrymmande garn, även kallad ambulerande vikt, vilket är användbart för halsdukar, filtar, och för projekt som kräver en stor nål eller krok. Fingersättning eller baby vikt garn är bra för lätta projekt som sockar eller tossor baby. Medeltungt garn, även kallad sport eller kamgarn vikt, är den vanligaste garn vikt och är användbar för en mängd olika projekt. En annan faktor i valet av ullgarn är om det färdiga projektet kommer att filtad. Tovning är en process genom vilken stickade ull komprimeras till en solid tygstycke. Tovning oftast uppnås genom att agitera en stickad ull objekt i varmt vatten. Plånböcker, hattar och tofflor är exempel på projekt som kan kräva ullgarn som kan filtad.

De flesta projekt som gjorts med ullgarn är inte avsedda att vara tovade, så omsorg i tvätt kommer att krävas för varje projekt ull. Vissa ull behandlas så att de inte kommer att kännas i tvätten. Dessa garner kallas "superwash. " Om lättskötta är att föredra för en vanlig stickad eller virkad objekt, ett superwash garn skulle vara ett bra val.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.