Hur lägger jag på en Shadow Puppet Play?

Om du njuta av underhållande vänner och familj med teater, kan du överväga att sätta på din egen skugga marionett spela. Shadow dockteater är en gammal form av prestanda, med registrering av låtar som går tillbaka till 930 CE Det började i Indien och Indonesien, men nu sker över hela världen och kan anpassas för att berätta för någon form av berättelse.

För att sätta på en skugga marionett spela, det finns tre viktiga delar. Först behöver du en skärm att fungera som scen för dina dockor. Ett tunt lakan eller stora papper kommer att fungera bra, även om traditionella skärmar är tillverkade av bomull sträcks över en träram. Kontrollera att du använder ljusa material, så att de mörka skuggorna kommer däremot bättre. För det andra behöver du en ljuskälla bakom skärmen. Ett oskyddat bordslampa ger utmärkt bakgrund för skugga marionett spelar, bara göra vissa resten av rummet är helt mörkt.

Viktigast av allt, behöver du marionetter. Traditionella Shadow Puppets från Indonesien och Asien kan köpas online, men är ibland mycket dyrt, med de mest invecklade kostar mer än $ 100 US dollar (USD). Alternativt kan du hitta icke-traditionella dockor på Leksaksbutiker, eller dockor substitut. Använda affisch ombord, men du kan göra dina egna dockor, just för att passa roller i pjäsen. I indonesiska skuggan dockteater, finns det vanligtvis fyra dockor i varje spel: Ett träd eller berg formade marionett som kan användas för landskap, en hjälte, en skurk eller demon, och en clown marionett som ger Comic Relief.

Att göra dockor för din skugga marionett spela, göra en sammanfattning av dem på affisch ombord. Att göra dem närmare, klipp ut ansiktsdrag eller intrikata mönster kläder. Prova limning eller tejpning ett genomskinligt material såsom ljus mjukpapper eller färgade geler belysning över utstansade hål, för att göra din skuggor färgglada. Du kanske också vill göra dockor "armar och ben ledad, genom att klippa dem var för sig och fästa dem till marionett kroppen med metall Brads. Använda ätpinnar eller långa trä grillspett, bifoga de organ till en central trästavens att använda som ett handtag. Bifoga ytterligare spön på varje ledad kroppsdelar du vill kunna flytta runt. Traditionellt marionettspelaren använda en banan logg att hålla dockor på plats bakom skärmen, men du kan enkelt göra detta med en bit styrofoam eller blommiga skum. När du väljer en historia för din skugga marionett spela, tänka på myter och legender du kan njuta av. Om du inte vill skriva egna, skapelsemyter från hela världen erbjuder många intressanta berättelser om hur livet började. Grekiska myter och sagor skulle vara utmärkt val för barnens teater. Du kanske vill läsa några av de traditionella berättelser används i skuggan marionett spelar, som de från de hinduiska epos Ramayana och Mahabharata .

Traditionell skugga marionett spelar i Indonesien använda musik kallas Gamelan för att gå med prestanda. Bygg ett soundtrack till skugga marionett spela med dina favoritlåtar, eller bjuda in en vän som spelar ett instrument för att följa med dig. Om du använder en CD eller bandspelare, kanske du vill öva med den för att kontrollera musiken linjer med den högra delen av historien. p

testa hur väl dina skuggor kastas innan du bjuder in en publik för att titta. Har en kompis hålla upp marionetter mellan ljuskällan och skärmen medan du kontrollera från publiken sidan för att se hur de ser ut. Kom också ihåg att eftersom du kommer att sitta bakom en skärm, måste du tala ganska högt, för att se till att din publik kan höra dig väl.

Ta på en skugga marionett spela är ett stort projekt för barn, som kan hjälpa dig att skriva berättelsen och göra dockor. Klasserna skulle använda det som ett sätt att studera en viss myt och historia, och att låta en spela skugga marionett för skolkamrater och föräldrar skulle kunna tjäna som ett stort slutprojekt. Det är också utmärkt för teater företag som en ny och annorlunda form av prestanda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.