Hur är en Rikthyvel Används i Träbearbetning?

Trä är ett vackert material som är relativt lätt att arbeta med och har några fantastiska egenskaper. En av nackdelarna med trä, är dock att den expanderar, kontrakt, cuper och trålvarpet under olika förhållanden. I denna mening är det inte lika stabilt som sten eller de flesta metaller. Att börja ett woodworking projekt, ett Woodworker brukar börja med grov timmer och måste gå igenom olika åtgärder för att säkerställa att den är platt. Några träindustriarbetarefederationen föredrar att använda handverktyg bara, men för de som använder elektriska verktyg, är en fogjärn vanligtvis används.

De flesta warping och delning av trä sker efter det har skurits ut ur stocken och torkas. Varje styrelse fortsätter att röra sig under hela sitt liv som temperatur och luftfuktighet förändring. När en Woodworker köper virke från en brädgård det är sällan platt och smidig och speciella verktyg krävs för att förbereda trä för användning i projekt som t. ex. möbler. Som visas i bilden nedan, omfattar ett fogjärn inmatning och utmatning tabeller. En uppsättning roterande knivarna är placerad mellan dessa två tabeller. Ett staket är inställt på ena sidan av fogjärn att tjäna som vägledning. Den inmatning bord och utmatning tabellen skall anpassas så att de ligger nära parallell, men inmatning tabellen är något lägre, och därigenom utsätta en liten del av skärande egg. Den Woodworker sedan pressar virket mot tillförsel bordet och skjuter den på den utmatning bordet, den snabbt snurrande blad bort en liten mängd material. Om virket är mycket skev, flera passerar på fogjärn kan krävas.

Efter tillräckligt många passerar på fogjärn, är en yta av trä platta. Processen fortsätter oftast med en tjocklek planer, annan specialiserad elverktyg som tar bort virke från motsatta sidan av brädet. Några passerar genom en tjocklek planer skapar en styrelse som har två plant och parallellt ansikte.

Nästa, det Woodworker vanligtvis tar delvis dykt styrelsen tillbaka till fogjärn till ruta upp kanten. I detta fall är styrelsen placeras vertikalt mot staketet. Några passerar kan krävas för att få en plan kant som är kvadratiskt med två ansikten. De återstående kanten är vanligtvis sågat upp på ett bord såg.

kan Stängslet på de flesta typer av Jointers anpassas till olika vinklar. Genom att justera stängslet på detta sätt kan en fogjärn också användas för att skapa chamfers längs kanten av en styrelse.Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.