Vad är processen Turning Ull i tyget?

Processen att omvandla ull i tyget har flera viktiga steg som har förfinats under århundraden av ull produktion. Såväl automatisk eller utförs helt för hand, måste ullproduktion omfatta klippning, sortering, kamning, kardning och spinning innan ullen kan förvandlas till tyg. Man kanske vill överväga mängd arbete att göra ull i tyget nästa gång en ylletröja eller uppsättning byxor verkar chockerande dyrt. Det första steget i tillverkningen av ylle tyg är en höjning av får . Fåren är klippta årligen för sin täta rockar av veckad, elastisk hår känd som ull. När fåren är klippt, mycket skarpa knivar körs nära sin hud, med målet att ta bort pälsen av ull alla på en gång. Ibland är fåren tvättas innan klippning att dra ut en del av den naturliga lanolin i sin ull och för att ta bort stora bitar av skräp.

Efter klippning, ullen är indelad i sektioner och klasser efter kvalitet, med ull av samma kvalitet som bearbetas tillsammans för att skapa textilier från supermjuka merino till grov ull till överrockar. Detta är ett viktigt steg i processen att omvandla ull i tyget, så dålig kvalitet ull blandas med högkvalitativ ull kan tillföra värde sjunka avsevärt. Sorteringen följs av kamning, där ullen är kammade att dra fiber till anpassning och att ta bort bitar av material som kan fastna i den.

kammad ull måste då kardade, går genom mycket fin tråd penslar till linje fibrerna upp, dra ut korta segment och skapa vävar, delar av ull där alla fibrerna ansiktet riktning. Färdiga vävar kan inlindade i tråd eller garn för vävning, virkning eller stickning. Bredden på den färdiga tråd beror på hur det hanteras under spinning, snarare än om det utförs med maskin. Skickliga hand-spinnare kan göra helt jämn och mycket fin ull tråd, till exempel, och maskiner kan ställas in att spinna stort, tjockt garn av efterfrågan.

Ull har en del intressanta egenskaper som måste beaktas vid omräkning av ull i tyget. Den första är att ull är mycket föremål för krympning och tovning, orsakas när vågen på ytan av varje enskild ull hår lossna som svar på värme och fukt och sedan interlock. När ull har krympt eller filtade, kan det inte lirkade utvidgade sin forna storlek, och det kan ytterligare filt med införandet av mer värme och fukt. I vissa fall är tovning önska när omvandla ull i tyget, för att skapa ett särskilt tät, vattentätt tyg som kan användas i dåligt klimat.

Ull är också naturligt vattentät tack vare lanolin närvarande, även vatten-motståndet kan minskas genom att behandla ull med en tung alkali drar ut lanolin. Borttagning av lanolin gör ull mer grov och grova, men också bort något fet struktur som förknippas med minimalt bearbetad ull.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.