Vad bör jag tänka på när du köper stickor?

Som stickning har blivit populärt igen, finns det fler och fler alternativ för stickare som vill köpa material till sitt hantverk. Stickor nu finns i många former, storlekar och färger, ofta med liten eller ingen likhet med stickor som många ser framför oss. Det finns några saker som en Knitter måste beakta när du handlar för och köpa stickor. Det första beslutet om en Knitter måste göra när man köper stickor är om att använda traditionella raka stickor, rundstickor, eller dubbel pekade nålar. Raka stickor är de mest kända och bekväm för många människor som lärt sig enbart på denna typ av nål. Rundstickor har fördelen att vara till nytta för båda sakerna stickade i runda samt poster som kan normalt stickade på raka stickor. Double-pointed nålar är för mindre föremål stickade i rundan, såsom strumpor eller översidan av hattar. När en Knitter har fattat beslutet av raka, runda eller dubbelklicka pekade stickor, han eller hon måste välja mellan olika material. Stickor görs normalt av metall, trä eller plast. Plast nålar är ofta det billigaste och för många stickare, minst bekväm att arbeta med. Trä nålar är vanligtvis ett rimligt pris, såvida inte gjort av en sällsynt trä eller handgjorda. En fördel för både plast och trä stickor är att de är benägna att göra mindre "klicka" brus än metall nålar, möjligen orsakar mindre störningar i en lugn atmosfär.

Metall stickor kan antingen vara billigt gjort och ekonomiskt pris, liksom Susan Bates varumärke, eller mycket dyrare, till exempel Addi Turbo, ett märke av stickor som något gott Knitter kommer att känna igen. Fastän Addi Turbo rundstickor kan lätt kosta flera gånger priset på andra nålar, inte underlättar de faktiskt mycket snabbare stickning av deras jämn yta. Det är upp till varje enskild Knitter att avgöra hur mycket tid som sparas är värt.

Storleken på stickor hänvisar till diametern på nålar. Finns metriska, Storbritannien och USA storlekar, som inte tycks ha någon korrespondens med varandra. Till exempel, stickor med en diameter på 2,25 mm är en brittisk storlek 13, och en amerikansk storlek 1. Nålar med en diameter på 5,5 mm är en brittisk storlek 5 och en amerikansk storlek 9. Flesta garn etiketter har åtminstone rekommendationer för metriska och amerikanska storleken på nålar för att användas. Stickor är också oftast märkta med minst två storlekar. Stickare som sticka hårt, med mycket spänning, kan behöva gå upp en storlek från den rekommenderade storleken på nålar, medan lös stickare kan behöva göra det motsatta.

Det finns andra kriterier att tänka på när man köper stickor, men dessa täcker de flesta av de viktigaste punkterna. Mycket av det är individuell preferens. Erfarna stickare oftast vet vilka märken "känns rätt" till dem, känner sig mest bekväm i sina händer, varken fastnar garnet, eller låt den glida av. Oerfaren stickare kanske vill värva rekommendationer från vänner eller stickning instruktörer, eller gå till en stickning lagra annons fråga om några av nålar kan dömas ut. Ett annat alternativ för nya stickare är att låna nålar eller köpa lite använda språken för att få en känsla för vad deras personliga favoriter kan vara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.