Vad är skillnaden mellan Carving och whittling?

Det verkar finnas en stor klyfta i träbearbetning världen över skillnaden mellan carving och whittling, vilket brukar innebära ett svar är lika bra som en annan. Några föreslår att carving är mer av en europeisk woodworking teknik och whittling är närmare en amerikansk hobby med trä. Allvarliga träsnidare skulle med största sannolikhet blir upprörd över att kallas whittlers, eftersom många whittlers enkelt använda en kniv för att raka av trä från en pinne, inte skapa tidlösa konstverk. En skillnad mellan carving och whittling kan vara träbearbetning verktyg som används av utövare. Vissa källor tyder på att whittling bara handlar kniv arbete, vilket innebär att Woodworker använder bara en kniv för att ta bort material från det färdiga projektet. Bara skapa en punkt på en pinne skulle anses whittling i vissa träbearbetning kretsar.

Å andra sidan kan carving innebära att vi använder ett antal träbearbetningsverktyg att avlägsna överflödigt material, såsom skölpar, filer och specialiserade knivar. Bildhuggarmaskiner lära sig olika träbearbetning teknik för att dra mest nytta av en rad olika verktyg. Medan bildhuggarmaskiner ofta utför samma kniv arbete som whittlers, vissa anser att användningen av ytterligare verktyg som en stor skillnad mellan carving och whittling. En del tyder inte finns någon verklig skillnad mellan carving och whittling utom för Woodworker personliga företräde. En amerikansk Woodworker kan hänvisa till sig själv som en whittler för ingen annan anledning än att det är det traditionella namnet på yrket. En tysk Woodworker kan hänvisa till sig själv som en Carver för samma traditionella skäl. Det finns ett antal underkategorier i träbearbetning, så en hantverkare kalla sig själv en "chip Carver" eller en "dekorativ träsnidare", enligt hans eller hennes personliga träbearbetning intressen.

Det finns de som anser whittling vara mer av en hobby och rista vara mer av ett yrke. Den ikoniska bilden av äldre män som sitter utanför en lanthandel och whittling spån från minnen tenderar att sätta whittling i en separat kategori än den bild av Old World bildhuggarmaskiner skickligt skapar intrikata detaljer om en dyr trästycke möbler. Huruvida denna skillnad mellan carving och whittling är absolut rättvisa är fortfarande en tvistefråga, men Träsnide tenderar att ses som en mer avancerad farkost än trä whittling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.