Vem är Odetta?

folksångerskan Odetta föddes i Alabama den 31 december 1930. När hon var ett barn, flyttade hon och hennes mor till Los Angeles, Kalifornien. Från 13 års ålder, fick Odetta opera utbildning, eftersom hennes mamma hoppades att hon skulle följa i fotspåren av den berömda operasångerskan Marian Anderson. 1944 hade Odetta hennes första etappen utseende med den musikaliska teater produktion av Finian's Rainbow , som hon fortsatt med under en tid. Det var inte förrän i början av 1950-talet, dock att Odetta började sjunga och skriva musik som många fortfarande känner henne i dag, blues och folkmusik. I början av 1953 flyttade Odetta från San Francisco till New York för att fortsätta sin karriär i folkmusiken. Under de närmaste tio åren, har hon i flera klubbar som var betydelsefull vid den tidpunkten, bland Blue Angels i New York City, och de hungriga jag och Tin Angel i San Francisco. År 1954 släppte hon sitt första album med andra artister Larry Mohr för Fantasy Records. Hennes musik från denna tid hyllades senare som en blandning av traditionella afrikanska spirituals, folkmusik och blues, sådana som aldrig tidigare skådats. Dessutom var det musik från denna period av Odetta karriär som orsakade många moderna pop konstnärer att påstå henne som en influens, inklusive Bob Dylan och Janis Joplin.

Nästa årtionde var en turbulent ett till Amerika med de spirande medborgarrättsrörelsen få ändringar i det amerikanska samhället och kulturen. Odetta karriär blomstrade och hon släppt flera album, inklusive Odetta sjunger visor och Blues 1956 och vid porten Horn 1957. 1961, framstående African American medborgerliga rättigheter ledaren Martin Luther King Jrprisade Odetta, kallade henne "drottningen av amerikansk folkmusik," säkerställa henne en plats i firandet av svarta historia till denna dag. Fortsatte hon och förgrenade sig, släpper inte bara album, men även huvudrollen i filmer och fortsätter med stolthet hennes engagemang i medborgarrättsrörelsen. Det verkar som att många av hennes fans som, från 1977 till 1997, Odetta försvann från scenen, och släppte endast två poster i den 20 år span. År 1998, efter sin paus från en värld av underhållning, började Odetta att turnera och släppa nytt album i samma takt hon hade tidigare i sin karriär. Under denna tid hedrades hon med många priser, bland annat National Medal of the Arts ges av National Endowment for the Arts 1999, och Library of Congress's Living Legend Award 2006.

Under 2008 började Odetta vad som skulle bli hennes sista turné. Under hela året hade hon flera prestigefyllda spelningar, bland annat var huvudtalare för San Diego Martin Luther King Jr åminnelse. Hennes sista officiella framträdande var den 25 oktober 2008 vid Hugos rum i Toronto, Ontario, Kanada. Det var i november 2008 att Odetta började få behandling för hjärtsjukdom vid New York Lenox Hill Hospital. Den 2 december 2008, dog Odetta Holmes, få slut på hennes produktiva och inflytelserika musikkarriär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.