Vem är Handel?

född Georg Friedrich H? ndel, men senare känd som Georg Friedrich eller Frederick Handel, denna kompositör född i Tyskland år 1685 var utbildad musikaliskt i Italien och levde i England från 1712 till sin död 1759, bli naturaliserad 1727. Hans musik var känd och påverkade kompositörer som Beethoven, Haydn och Mozart, och ett antal av hans verk fortfarande är populära i dag.

Född i en provins av Brandenburg-Preussen samma år som Domenico Scarlatti och Johann Sebastian Bach, Händel visat en musikalisk böjd mycket ung, att bli en duktig pipa organist och cembalisten när han var sju år. Trots att hans far avskräckt Händels önskan om en karriär inom musiken, tog han tangentbord och lärdomar sammansättning och fick sin egen spinett.

Händels musikutbildning stördes först efter faderns död 1697 och därefter genom sitt val att följa sin fars önskan och börja studera i lag 1702. Dessa studier varade inte länge, och Händel återvände till musik, blev organist den protestantiska katedralen i Halle. Flyttar till Hamburg 1704, arbetade han som violinist och cembalisten i operahuset orkester. Av 1708, hade fyra av hans tidiga operor utförts där. Att resa i Italien från 1706-172C Handel vände sin uppmärksamhet mot komponera sakral musik, och skrev ett antal kantater. 1707, hans första helt italiensk opera, Rodrigo sattes på i Florens, följt av Agrippina 1709. Han tillbringade tid i Rom, där två oratorier tillverkades. Att bli kapellmästare till kurfursten av Hannover 1710 var fröet till en stor förändring för handel, eftersom det var George, som snart blir kung George I Storbritannien, och kopplingen uppstått Händels flytta till England. Det var här som Händels mest bestående verk skrevs, inklusive Water Music som utfördes på en pråm för vatten parti i juli 1717. Historien säger att George I var så förtjusta i pjäsen att han hade tre sviter spelat tre gånger på premiären. i det hus som nu hyser Handel House Museum, skrev Händel på 1726 opera Scipio , en marsch som blev marschen som används av brittiska Grenadier Guards. Dessutom en av de hymner han skrev för kung George II: s kröning 1727, det år han var naturaliserade, har spelat på alla brittiska kröning sedan.

Handel drabbats av en sjukdom eller stroke 1737, och efter sitt tillfrisknande, han komponerade flera oratorier än operor, inklusive oratoriet Messias , en del fortfarande viss hundra föreställningar per år i USA ensamt. 1749, skrev han Music for the Royal Fireworks , premiären som hördes av 12. 000 personer. I hans senare liv, gav han förmån framföranden av hans verk för välgörenhet. Vid hans död 1759, begravdes han i Westminster Abbey.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.