Vad är onda?

Wicked , som publicerades 1995, är ett parallellt arbete, en som använder som utgångspunkt är ett befintligt arbete som inte ingår i en franchise-serien. Många parallella arbeten påbörjas som romaner, såsom Grendel av John Gardner, på det gamla engelska dikten Beowulf och Wicked är ett sådant verk. Det är en roman av Gregory Maguire och illustrerad av Douglas Smith, fullständiga titel som är Wicked: The Life of Times of the Wicked Witch of the West . Både boken och derivat musikaliska, Wicked är baserad på världen skapades L. Frank Baum's 1900 roman Trollkarlen från Oz. Två uppföljare till romanen, Son of a Witch och A Lion Bland männen , följt.

Boken börjar före Dorothy ankomst i Oz, och berättar om barndom och uppfostran av Elphaba, som blir den elaka häxan från väst, hennes college rumskompis Galinda-senare kallas Glinda-och detaljerna i deras liv och karriär. Fördomar och minoriteters rättigheter är viktiga teman. Många delar av Oz kultur-liknande Emerald City, Munchkinland, och ruby-tofflor ingår, men de teman och vilken roll spelar Dorothy gjuts i en helt annan dager.

Wicked Broadway musikal, med en bok av Winnie Holzman och sång och text av Stephen Schwartz är baserad på romanen av Maguire. Den invigdes i oktober 2003 till blandade recensioner, men har brutit register biljettintäkterna ändå. 2003 års produktion vann tre Tony Awards av 10 det var nominerad för: Best Actress, kostym och Scenic Design. Dessutom vann man sex Drama Desk Awards från 11 nomineringar och en Grammy för bästa Cast Album. Det har sedan dess haft produktioner i Chicago, Los Angeles och San Francisco i USA, Tokyo och Universal Studios i Japan, West End i London, Melbourne i Australien, och Stuttgart i Tyskland. Osaka, Japan och Sydney, är Australien produktioner 2010.

I vrida roman till en musikal, tog många slående tomt förändringar plats, så att berättelsen avviker både från Baum's version och från Maguire roman. Dessutom erbjuder det alternativa förklaringar till ursprunget till tre centrala Baum tecken: de fega Lejonet, Tin Woodman, och Fågelskrämman. Å andra sidan, för att hedra kompositören Harold Arlen som gjorde filmversionen av Baum bok, Schwartz ingår sju första tonerna i träffen "Over the Rainbow" från att produktionen i melodi det melodiska materialet kallat " Obegränsad tema. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.