Vad är ett capo?

A Capo (kort för capotasto ) är en liten anordning som låser över halsen på ett stränginstrument att omedelbart höja tonhöjden utan att kräva en för manuell inställning av instrumentet knapparna upp. Capos huvudsakligen används på gitarrer och banjos. Med sin placering så nära bandet som möjligt, ett capo höjer tonhöjden ett halvt steg, även kallad en halvton, vid varje efterföljande fret. Capo uppfanns av flamenco gitarristen, Jose Gonzalez Patino (1829-1902) i Spanien En capo kan vara ett mycket praktiskt hjälpmedel. Till exempel, låt oss säga en gitarrist spelar en viss låt i tonarten C, men blir tillsammans med en kompis som spelar samma låt i D. I stället genomför låten från C till D, en capo på andra band kommer att höja gitarrens tonhöjd med ett helt steg. Nu har ett C-ackord kommer att vara detsamma som att spela en D-ackord i standard tuning. De två vännerna kan spela låten tillsammans, varje med chording de är bekant och bekväm med. Det är också vanligt att lära sig en låt av en favorit artist som inte finns i din sång intervall. En capo kan gitarristen flytta sång till en bekväm nyckel med bibehållen chording och fingerwork av den ursprungliga låten. I vissa fall kan en musiker kan välja att använda ett capo på fyra strängarna, medan lämnar bas strängarna öppna. Detta är ett enkelt sätt att uppnå unika tuning för specifika låtar. En musiker kan också använda ett capo för att skriva en låt i en lägenhet eller skarpa nyckel, medan de mer välkända och bekväma chording av en stor nyckel.

Capoed ackord har en något annan kvalitet än sina uncapoed motsvarigheter, på samma sätt en stängd ackord låter annorlunda än motsvarande öppna ackord. På akustisk stål-strängade gitarrer, desto högre upp i nacken en placerar en capo, desto mer mandolin-liknande effekt. De olika ljud som ett capo skapar kan vara en trevlig skillnad som tillför något extra till en låt, speciellt när man spelar mot en öppen gitarr. Akustiska band som Indigo Girls , gärna använder sig av denna teknik i många av deras låtar.

Här är tre populära typer av capos: den traditionella remmen capo, klämman eller spak Shubb capo, och nyare G7 koppling-aktiverad capo. Den traditionella remmen capo har en sele remmar som omsluter nacken, kom tillbaka runt för att låsa in tänderna på uppåtgående vänd capo bar. Detta är den billigaste typen av capo, och otvivelaktigt den minst påträngande. Tänderna kan göra för råa justeringar, dock. En alltför snäv capo kan dra instrumentet ostämd, medan en tillräckligt stram capo minskar beck och ljusstyrka. Den Shubb capo dragen en justerbar spak som slår ned på baksidan av halsen för att hålla fronten Capo baren på plats via spänning. Eftersom denna typ av capo inte omringa inte hela halsen som en rem capo, är det mer flexibelt och kan användas för okonventionella tuning strategier. Det är också snabbare på plats än en traditionell capo, men kan kräva viss styrka för att ställa in och släpp den. Den G7 capo använder en egen hubb och fjädermekanism som spänner beroende på hur starkt det kläms när de släpps ut på halsen. Ett finger tang på baksidan gör att den enkelt tas bort, genom att släppa till våren. Detta capo fungerar på många olika tjocklekar halsen utan att behöva göra manuella justeringar av capo själv, som med en Shubb. Det finns också direkt kontroll över hur hårt Capo tillämpas, vilket minskar chansen att dra instrumentet ostämd, eller omvänt, om det capo för ljus. Av alla dessa anledningar, vissa tror G7-style Capo vara en överlägsen capo.

. Capos finns där stråkinstrument och tillbehör säljs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.