Vad är en ukulele?

En ukulele, även stavat ukelele , är i familjen stråkinstrument och ser ut som en liten, fyra-strängad version av en gitarr. Ukulele, eller "uke", är inställd och spelade precis som en gitarr, med trimning går från övre strängen till botten strängen med GCE och A på piano, även om ukulele är oftast stämd en oktav högre än gitarren. Ukulele finns i fyra typer, eller storlekar: för sopran, konserten ukulele, tenoren, och baryton.

ukulele har länge varit förknippat med Hawaii, men dess ursprung var faktiskt i Portugal. I slutet av 1870-talet väckte portugisiska sjömän en ukulele-liknande instrument kallat braguinha till Hawaiiöarna. Personen Hawaiians var imponerade när de såg snabba och invecklade finger-arbete mannen spelar stränginstrument, de kallade det en "ukulele", som betyder "hoppande loppa" på engelska. På bara ett årtionde blev ukulele Hawaii mest populära instrument. Det finns också en Tahitiska version av ukulele, som skiljer sig från den traditionella modellen. Själva Tahitian ukulele är huggen ur ett enda stycke trä och inte har en bra box, per se. Det finns snarare ett hål huggen rakt genom mitten av instrument, som är täckt med ett tunt trästycke i fronten. Utseendet och ljudet av Tahitian ukulele liknar en banjo, faktiskt, ibland Tahitian ukulele kallas en banjo.

ukulele blev populär i USA 1915 i San Francisco, Kalifornien Under Panama Pacific International Exposition, en av de mest populära världens mässor landet någonsin har sett. Där presenterade Hawaii Pavilion Royal Hawaiian kvartett, som inkluderade gitarr och ukulele spelare. Musiken blev en stor succé, och ukulele var snabbt assimilerade fastlandet musikkultur. Inom fem år började vaudeville gärningen inklusive ukulele i sina föreställningar, och den nyligen populära jazz kultur med ukulele regelbundet.

Under de senaste åren är ukulele ofta förknippade med vissa av de mer ovanliga och excentriska musiker, såsom Tiny Tim, men många mainstream artister har experimenterat med ukulele. Tidigare Beatles Paul McCartney och George Harrison sågs ofta spela ukulele, liksom Jimi Hendrix, Joni Mitchell och Elvis Presley. Idag är det ukulele främst förknippas med folk och hawaiiansk musik. Det är ett praktiskt instrument för att den är billig, liten, lätt och portabel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.