Vad är en harpa?

en harpa är en plockade string musikinstrument, som vanligtvis är en triangulär form. En annan egenskap hos en harpa är hur strängarna rör locket (hålet) i kroppen på harpa. Medan gitarrer och fioler har strängar som löper parallellt med locket, harpa stråkar alltid löpa vinkelrätt mot locket. En sökning genom historien visar att harpor blev populär i Egypten så långt tillbaka som 1500 f. Kr. och kan ha närvarande i Mesopotamien (nuvarande Irak) så långt tillbaka som 2500 f. Kr. Harps är vackra instrument för ögat och ofta påminna tittarna om instrument änglar påstås vilja spela i himlen. Harps står normalt mellan två och sex fot (60 till 180 cm) i höjd och har mellan 22 och 47 strängar. Vissa mindre Harps kan vila på en spelares knä, men de flesta modellerna står på golvet. Många hänvisar till den moderna munspel som "blues harp". Även normalt finns i akustisk form, elektriska harpor finns också tillgängliga.

orkestrar över hela världen inkluderar harpor som en av sina musikinstrument. Harpists återfinns spela solo på bröllop och sådana liknande händelser, och den elektriska harpa har funnit det sätt på scenen med diverse rock och blues.

Harpan spelas genom att föra fingrarna över strängarna för att skapa olika ljud. När strängar strummed eller plockas, den musik som skapats kan variera från dystra låtar som framkallar melankoli känslor krati melodier som leder till inspiration. Många Harps har också fotpedaler den harpist använder ungefär som en pianist att erbjuda ett ännu bredare utbud av ljud.

Franska harpist Alfonse Hasslemans som levde mellan 1845-1912, är ofta krediteras med att få till stånd en harpa väckelse vid sekelskiftet 20th Century. Harpo Marx, den stumma bror till den berömda komedi grupp-Bröderna Marx gjorde många tittare skratta åt det dumma upptåg han visas i den gamla, svarta och vita Bröderna Marx filmer. Harpo var också en skicklig harpist som nästan alltid hittat ett led i en film att spela harpa. Harpo spelade också innan olika statschefer i Ryssland och England. Även avlidna under många år, är Harpo Marx fortfarande världens mest erkända harpist.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.