Vad är en fuga?

Fugue är namnet både på en genre av musikalisk komposition, liksom en teknik som kan ingå i en större sammansättning med andra tekniker användas. Som en teknik, hänvisat till praxis för att upprepa tematiska materialet i varje röst sammansättning i sin tur var en proklamera det i sin tur, och med material som utvecklats av imiterande kontrapunkt. Det skiljer sig från en runda i att varje röst fortsätter efter anger temat pågår för att skapa kompletterande material.

Viktiga delar i fuga omfattar redogörelsen, där den huvudsakliga material eller föremål spelas i tonic nyckel av den första rösten och svaret, som har samma material som ges av andra röst och överföras till den dominerande eller Subdominant. Alternativt kan den första rösten införa ett counter-ämne. En rad andra utvecklingsstrategier är möjliga, men inget krav.

Även om det fanns ett antal kompositörer fuga som föregått honom, den största exponenten för fuga anses Johann Sebastian Bach, som utvecklat genren i hans verk Art of the Fugue, The Goldberg Variations, och Well-tempered Clavier . Andra kompositörer fuga i början 18th century omfatta George Frideric Handel och Johann Joseph Fux, men deras verk har inte nått popularitet Bachs.

Johann Sebastian Bach's fugor har använts i ett antal filmer. "Toccata och fuga d-moll" har använts mest, bland annat i filmerna The Aviator, SURT, Pest, Gremlins 2: The New Batch, Electric Dreams, Speed, Rollerball, The Monkees i Paris, The Great Race, 7 Faces of Dr Laos, hemlighetsfulla ön, 20. 000 världsomsegling under havet, Sunset Boulevard, Fantasia och Dr Jekyll och Mr Hyde . Andra Bach fugor som har funnit en plats i filmerna är: ? Code Name: The Cleaner -"Preludium och fuga nr13 i Fiss-dur ";
? Thank You for Smoking -"Little Organ Fugue";
? Harvard Man - Well-tempered Clavier Book 1 : "Preludium och fuga No 13 ";
? House of Games -Fuga ur "Toccata och fuga i c-moll", och
? Gudfadern -"Passacaglia och fuga i c-moll.

Flyttar till den klassiska perioden, Fuga minskat i betydelse, medan sonaten och symfonin utvecklades. Ändå används Wolfgang Amadeus Mozart fugal utveckling i den sista satsen av sin Jupiter symfoni, liksom i uvertyren till Die Zauberfl? Te-Trollflöjten på engelska. Och Ludwig van Beethoven sysselsatte fugal finalen i Missa Solemnis .

Denna användning av fuga metoder i större verk fortsatte med Richard Wagner med fugal kontrapunkt i hans uvertyr till Mästersångarna-Det mästersångare på engelska, och Berlioz inklusive en fuga i La damnation de Faust-fördömelse Faust på engelska. Alban Berg skapade en atonal fuga i hans opera Wozzeck , och Igor Stravinsky använt en fuga för den andra satsen i Psalmsymfonin . Gradvis genom det tjugonde århundradet, intresse för fuga kom att bli mer i samband med historiska imitation än med utvecklingen i kompositionsteknik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.