Vad är en Tempo?

Tempo är den hastighet med vilken musik spelas. Den definierar rytmen och takten i ett musikstycke, och ofta anges genom slag per minut. Slag per minut mäts genom en metronom, som är ett verktyg som skapar en puls för att bestämma olika takt i olika hastigheter. Tempot en bit kan förändras hela tiden, och bestämmer hur svårt och stämningen i pjäsen. Det är tanken i många former av musik som beat.

Tempo är det italienska ordet för "rörelse. " Det är normalt anges på två olika sätt i början av ett musikstycke. En metod för att ange tempot är genom musiknoter eller siffror. Varje anteckning eller nummer representerar en annan hastighet, med olika varianter för varje kombination. A 4 över ett annat 4 representerar ett fyra fyra gånger, vilket är 88 slag per minut, eller 88 kvartal sedlar per minut.

Tempo kan också anges genom en uppsättning ord som ofta används för att beskriva tempot på början av ett stycke. Dessa ord är i allmänhet italienska eller latin och kommer från 17th century italienska kompositörer som var så viktiga för uppkomsten av klassisk musik. Dessa ord representerar kompositörens idé om hur musiken ska kännas. De är beroende av musikgenre, tidigare prestationer av musiken, beslutet att dela upp slå till snabbare anteckningar och musikern tolkning.

Bland tempo som är vanligt förekommande är: grave , spelade långsamt och högtidligt, adagio , en långsam variation; vivace , spelade livlig och raskt, presto , spelade mycket snabb, moderato , spelade på ett medium hastighet, och prestissimo , spelade snabbare än någon annan, i en mycket snabb takt. Dessa ord är ofta kompletteras med andra italienska ord för att ytterligare ge musiker på tempot. Dessa är bland andra: piu , för mer; meno , för mindre, och molto , för mycket.

En annan komplikation tempo finns i att ändra hastigheten genom märkning och förändringar av tempot mitt i ett stycke. Dessa förändringar, liksom tempo i början av ett stycke, undervisas genom en serie anteckningar eller ord. Orden, dock skiljer sig från början anteckningar, och omfattar: accelerando , för att påskynda, piu mosso , för att snabbare; ritardando , för att bromsa ner, och allargando , för att minska hastigheten vid slutet av ett stycke.

Tempo noterar förbli konsekvent i hela världen, samtidigt tempo villkor kan skilja sig åt runt om i världen. Även italienska är standard och används i många länder utan italienska talare, har många länder utvecklat sitt eget språk termer. Dessa länder som Tyskland, Spanien och USA, vardera med ett starkt musikaliskt arv. Tempo termer på engelska uppstod med födelsen av jazz, och innehåller vissa unika villkor, som includin ryggen, stadig klippa och ballad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.