Vad är en Scrim?

Scrim, också vanligen kallad gasbinda , är en typ av stark, grov bomull material som görs med en rektangulär väva. Detta gör att det liknar en skärm som används i ett fönster. Scrim används ofta för att göra gardiner. Det används också för stoppning, i bokbinderi och teater för att hjälpa till att skapa specialeffekter. När det används för det sistnämnda ändamålet, är det oftast kallas Sharktooth Scrim .

Scrim är ett idealiskt material för gardiner, eftersom det är lätt och genomskinlig. Scrim kan också visas ogenomskinligt när tände framifrån i en diagonal vinkel. Men när duk är belyst bakifrån, blir det öppet. Denna egenskap gör det särskilt användbart i teatern, eftersom den kan tändas från framsidan för att stoppa publikens syn på vad som sker på scenen när scener ändras. När Scrim lyser bakifrån, kan publiken åter se vad som sker bakom det.

Scrim och annat material som kallas bobbinette är ofta används omväxlande, men de två materialen är inte samma. Den väv av bobbinette är hexagonala och bredare än den väv av duk, vilket gör det svårare att dölja förekomsten av föremål som används i teatern. Scrim också kan användas med Cyclorama , som är en stor gardin används inom teatern. När Cyclorama lyser, den projicerade bilderna blir synliga, och sedan försvinner igen när Cyclorama inte längre lyser. När Scrim används tillsammans med Cyclorama visas den projicerade bilden för att få djup.

Det moiré effekt också kan skapas genom att placera en bit duk tyg bakom andra och sedan belysning dem på scenen. Denna effekt uppstår när två grid-liknande mönster är placerade över varandra i en vinkel. Använda Scrim för denna effekt kan skapa en känsla av desorientering i publiken när du tittar på en scen på scenen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.