Vad är en Rondo?

Termen rondo hänvisar ofta till den klassiska Rondo, som är en form för en rörelse inom ett större arbete. Den rondo kännetecknas av en huvudavdelning som används både för att börja och sluta vid förflyttning och upprepas växelvis med en eller flera andra kontrasterande avsnitt. Det är ofta Abeba Abaca eller ABACABA. Den rondo hade sina rötter i det sjuttonde århundradet franska rondeau som praktiseras av Jean Baptiste Lully, Fran? OIS Couperin, och Jean Philippe Rameau. Lully utvecklade rondeau i olika genrer som opera och balett, medan Couperin fokuserat på rondeau för cembalo. Rameau-inriktning även på cembalo verk-såväl standardiserad form, samt att utveckla en ternär version som finns representerat ABA CDC ABA.

Under den klassiska perioden, kom rondo som skall användas i den andra satsen eller finale av en större sammansättning, till exempel en sonat eller serenad. I concertos var det standard valet av form för finalen. En variant som kombinerade aspekter av sonatform med aspekter av rondo form och kom att kallas sonaten-rondo gjorde också sitt utseende under denna tid. Efter att ha börjat använda formuläret på 1770-talet, Franz Josef Haydn används rondos i hans pianotrior, stråkkvartetter och symfonier. Ett exempel är "Gypsy Rondo" från Haydns Pianotrio i G . Mozart använde ett rondo som den sista satsen i hans Serenade "Eine Kleine Nachtmusik", liksom i ett antal konserter. Hans "Rondo alla Turca" caps av sig Pianosonat 11 , och Figaros rondo "Non più andrai" avslutar lag I operans Figaros bröllop , Figaros bröllop på engelska . Och Beethoven använder sonat-Rondo i så vitt skilda verk som hans första symfoni, Piano Sonata in C minor, Op. 13, "Pathétique" och "Rondo à Capriccio" Op. 129 i G-dur, "Rage Över en Lost Penny. " Den rondo kom också att användas som en separat blankett. Exempel Frederic Chopins första publicerade verk, hans Op. 1 , Franz Liszt's Rondeau fantastique, och Felix Mendelssohn är Rondo capriccioso för piano, op. 14.

Efter en tid, minskat användningen av Rondo. Ändå kan man fortfarande hitta exempel i slutet av nittonde liksom det tjugonde århundradet, till exempel Gustav Mahler är femte symfoni, Béla Bartók's "Three Rondos på folkmusik," Igor Stravinsky's Concerto in D för stråkar , och Richard Strauss ' Till Eulenspiegels lustige Streiche nach ändra Schelmenweise, i Rondeau form - Till Eulenspiegel's Merry Pranks, efter Gamla Rogue's Tale, Set in Rondoform, på engelska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.