Vad är en Polka?

engelska ordet polka kommer från det tjeckiska språket. Den hänvisar till en genre av dans, som utförs av par med en livlig 2 /4 tune. Början som en ringdans i Böhmen, blev det en populär ballroom dance. Även om dess ursprung är oklart, vet man inte vara en folkdans, och har i praktiken av 1830-talet, som förekommer i Prag 1837. Införd till USA i maj 1844 ledde likheterna med namnet Demokratiska presidentkandidaten James K. Polk till ett antal vitsar.

En del människor tror att polka är helt enkelt en variant av en schottisch, som också är känd som den tyska Polka. Ibland namnen används synonymt, som i den parisiska polka av 1840-talet som kallas också den Schottis Bohème och Polka tremblante. Andra varianter inkluderar polka-mazurka, den Kreuzpolka, det Polka Fran? AISE, och Schnell-Polka. Den Polka fångad på bland kompositörer, däribland tjeckiska kompositörer Bedrich Smetana, Josef Suk, och Antonin Dvorak, och andra kompositörer såsom Johann Strauss, Sr, Johann Strauss, Jr-känd för "Pizzicato Polka" och "Tritsch-Tratsch Polka," Igor Stravinsky-som skrev ht "Circus Polka" och Dmitri Shostakovich, som inkluderade en polka i hans balett The Age of Gold. En melodi av den tjeckiske kompositören Jaromir Vejvoda och som ursprungligen kallades "Skoda Lasky" eller "Modrany Polka" kombinerades med ord av Lew Brown, Vašek Zeman och Wladimir Timm och kom att kallas "The Beer-Barrel Polka. "

"The Beer-Barrel Polka" vann stor popularitet med de allierade stridskrafterna i andra världskriget, och spelades in ett flertal gånger. The Andrews Sisters och Glenn Miller spelade in den 1939, Jan Sparring 1940, Liberace 1954, Billie Holiday 1956, Mitch Miller 1959, Frank Yankovic 1970, och med så olika artister som Bobby Vinton 1991, Luciano Pavarotti 1994 och Willie Nelson 1999.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.