Vad är en Erhu?

En erhu är ett kinesiskt stränginstrument som kan spelas i ett solo, som en del i en orkester, eller att följa sångare. Den tunna, något Reedy ljudet av erhu är starkt förknippade med kinesisk musik i öronen för västerlänningar, eftersom det är så stor utsträckning. När man lär sig att identifiera ljudet av en erhu, kan det oftast lätt plockas ut från andra musikinstrument, eftersom det är så speciellt. Butiker som är specialiserade på kinesiska instrument bära erhus, tillsammans med tillbehör. Det finns flera delar av erhu. Den första är en liten resonanskammare, som traditionellt omfattas i ormskinn. Den resonanskammare är ansluten till en lång, rak handtag som kan vara krökt eller dekorerade i andra änden. Två strängar springa ner i handtaget till resonanskammare, och de är fästa upptill med överdimensionerade tuning pinnarna. är en erhu traditionellt spelas med en bugning. I många fall är bågen faktiskt bifogas erhu, med strängar av fören gängade mellan strängarna på instrumentet och handtag. Spelaren därför drar bågen mot baksidan av strängar, i stället för framför som är fallet med en västerländsk fiol. Tuning för erhus varierar, och de instrument som vanligtvis sträcker sig över tre oktaver.

Historien om erhu spänner över tusentals år. De första exemplen på erhus tycks ha uppstått under Tangdynastin, ca 600 AD. Eftersom den traditionella kinesiska tecknet för "erhu" indikerar att den har två strängar, har erhu förmodligen förändrats nämnvärt under århundraden. Alternativa namn för erhu ingår huqin eller hu och västerlänningar ibland kallar instrumentet en "kinesisk violin. " När spelas av någon som är väldigt skicklig, kan en erhu att spöka och ganska vackert. Det används ofta för att följa traditionella sång-och dansföreställningar i Kina, eftersom det har varit i århundraden. Erhus har också gått med kinesiska orkestrar, främst tack vare arrangemang skrivna i början av tjugonde århundradena som även omfattar det erhu.

Det kan vara svårt att hitta någon att undervisa erhu i väst, eftersom instrumentet anses vara otydliga vissa musikaliska lärare. I en stor tätort med en stor asiatisk befolkning, kan det vara möjligt att hitta en villig lärare. Annars är intresserade av att lära sig spela erhu kan prova frågar i butiker som säljer instrumentet, eller lägga upp meddelanden begär en erhu lärare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.