Vad är en Claque?

En Claque är en grupp människor som betalas ut till applådera under en föreställning. Användningen av claques har till stor del fallit i onåd moderna teatrar, konserthus och operahus, men de var samtidigt ganska utbrett, särskilt i den 19: e århundradet. Termen används också ibland för att beskriva en stor grupp beundrare som följer politiker och andra viktiga offentliga personer.

Begreppet claque är gammal. Romerska kejsare, till exempel används soldater svälla folkmassorna för tal, med soldaterna som uppdrag att hurra högt då kejsaren uppstod. Claques guidad även publiken i den grekiska dramer, och de var aldrig riktigt frånvarande från konsertsalar och teatrar, men i den 19: e århundradet, var förfinat claque till en konstform, med medlemmar av claque vägledande publiken och visar dem när man ska skratta, applådera eller gråta.

Termen "Claque" är franska för "handclap," förråda den franska ursprunget till högt utvecklade 19th century claque, som leddes av en chef de claque som skulle ha varit mycket förtrogen med arbetet. Många claques berömde sig om sin forskning i bitar som de var anställda för att främja. Medlemmarna i claque skulle också vara smidigt integreras i publiken, vilket garanterar jämn fördelning minska misstanke.

Rieurs skulle skratta vid lämpliga tillfällen i utförandet, medan pleureurs skulle gråta, många av de pleureurs skulle vara kvinnor, som kanske står utan näsdukar, behöver hjälp från en oskyldig åskådare. Bisseurs skulle kräva ett extranummer i slutet av ett prestationsbaserat, medan commissaires har anställts för att peka ut särskilt intressanta eller anmärkningsvärda punkter i pjäsen till människor runt omkring dem. Tillsammans skulle de medlemmar claque säkerställa en entusiastisk publik svar på en föreställning.

Claques började falla i onåd mot slutet av 19th century, när en ny trend av respektfulla, började lugna publiken att dyka upp. I föreställningar idag tenderar applåder mitt i en föreställning som ska passa alla, tillsammans med överdrivna reaktioner på händelser i prestanda. Det är dock inte ovanligt för teatrar att fylla på den plats i en föreställning som inte har sålt ut med vänner från teatern, och dessa vänner kan fungera som en mer dämpad form av den klassiska claque.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.